Sekaná podle maminky

Recept na klasickou sekanou, která je dobrá teplá i studená.


4.25x
90 min

Postup přípravy

Rohlíky nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rohlíkové kostičky vsypeme do mísy, zalijeme mlékem a necháme nasáknout.

Mleté maso dáme do mísy (půl na půl hovězí a vepřové) a promícháme s nasáknutým pečivem. K masu přidáme celá vejce, cibuli osmahnutou na troše oleje, prolisovaný česnek a veškeré koření. Kořením nešetříme, masa je opravdu hodně a lepší je okořenit jej více. Směs dobře promícháme. K masové směsi přisypeme strouhanku tak, aby směs dostatečně zahustila a my ji mohli na pekáčku tvarovat. Nakonec směs hněteme za pomoci rukou (alespoň 5 minut), aby byla kompaktní.

Pekáček vymažeme olejem a ze směsi utvoříme šišku, kterou pomažeme studenou vodou. Sekanou před pečením posypeme celým kmínem.

Troubu předehřejeme na 200 °C a sekanou asi 10 minut zapékáme, aby se zatáhl povrch. Poté teplotu snížíme na 150 °C a pečeme asi 45 minut za občasného podlévání a přelévání výpekem. Povrch sekané nám krásně zezlatoví.

Upečenou sekanou podle maminky nakrájíme na hrubé plátky a podáváme jako hlavní chod s bramborovou kaší. Za studena ji můžeme podávat s čerstvým chlebem a sterilovanou okurkou.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Sekaná podle maminky

Zpět na recept