Smícháme hladkou mouku, olej, vlažnou vodu, ocet a vzniklé těsto dobře zpracujeme. Těsto zabalené do transparentní folie uložíme na půl hodiny do lednice.
Oloupané hrušky nastrouháme a promícháme s cukry a odmočenými rozinkami v rumu. Směs rukama vymačkáme.
Odpočaté těsto rozdělíme na 2 kusy a vyválíme na pomoučněném vále a naplníme hruškovou náplní a zavineme.
Připravený štrúdl potřeme rozšlehaným žloutkem a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Štrúdl pečeme na 180 °C asi 30 minut dozlatova. Po upečení ještě horký štrúdl posypeme cukrem moučka.
Rychlý hrnkový štrúdl po vychladnutí nakrájíme a můžeme podávat.
Tip na přípravu sladkého štrúdlu - můžeme přidat lžičku nastrouhané bio citronové nebo pomerančové kůry.