Recept je opsaný z kuchařky "Vaříme zdravě, chutně a hospodárně" opakovaně vydávané od roku 1953, poslední vydání 2019. V originálním receptu je použita vhodnější hrubá mouka a hrubá krupice. Vaříme je úspěšně (manželka i já) od roku 1975 podle vydání z téhož roku. Přídavkem octa mají knedlíky pikantnější chuť. Strouhání na hrubém struhadle způsobuje, že v knedlíku zůstávají drobné částečky brambor, následkem toho je knedlík křehčí a není gumový.
Anna
Proč ocet
Ocet pomáha, aby byly knedlíky pevnější, aby se nerozpadly. Brambory mají proměnlivé množství škrobu a ten ocet jistí, že se dobře uvaří.
Marie
bramborové knedlíky po tchýni. a pratchýni
Tchýní bramborové knedlíky. Nic lepšího neznám.
Vše tchýně dělala od oka. Do vařených brambor dala hrubou mouku drobet hladké a drobet hrubé krupice, někdy vajíčko. Dle snůšky a množství ve spíži. Měla 10 krků ke stolu.
To vše zřejmě pro to, aby bramborové knedlíky dobře nasávali omastek z pečeně, kachny, husy. Zatím za svého života jsem lepší knedlíky k velmi dobré pečeni , též od tchýně, nejedla. Tchýní knedlíky dělám do mých 72 let. Ale není to ono i když dětem a j. též chutnají.
Vážený začínající kuchařky, nebojte se improvizovat. S improvizací jsem začala kolem 40 let. Dobrá rada je drahá, ale snažte se sami, bude Vás vaření více bavit.
Zdraví Vás již prababička Marie.
Jarda
Knedle
Balím válečky do folie, neosliznou a nerozvaří se.
Julie
Komentář k receptu Rychlé bramborové knedlíky
Vařím bramborové knedlíky podle receptu, jen místo mouky dávám pouze dětskou krupičku, na 800g brambor 400g krupičky, jsou výborné a bez octa to není ono.