Rychlá polévka z dýně hokaido

Recept na snadnou a rychlou přípravu dobré dýňové polévky.


0.00x
45 min

Postup přípravy

Rozčtvrcenou dýni nakrájíme na plátky o síle cca 4 cm. Z plátků vyřízneme jadřince, slupku neloupeme.

Kusy dýně, očištěnou mrkev, petržel, celer a česnek naskládáme na plech s pečícím papírem, zhusta posypeme tymiánem, rozmarýnem a hrubozrnnou solí. Pečeme v předehřáté troubě při 250 °C po dobu cca 20 minut (do změknutí, nepřipálit!).

Cibuli nakrájíme na jemno, ve velkém hrnci rozpustíme máslo, zvýšíme výkon a podusíme ji doměkka. Hrnec odstavíme, vyjmeme z trouby pekáč se zeleninou a necháme zeleninu lehce vychladnout.

Uvaříme si zeleninový vývar ze 2 kostek (cca 1 litr), můžeme použít i domácí.

Zeleninu z plechu pokrájíme na větší kostky, přidáme na cibuli a společně prohřejeme.

Koření a sůl, které na plechu opadají ze zeleniny, vysypeme do koše. Na použitý papír nasypeme sušená dýňová semínka a pečeme v rozpálené troubě do hněda Ne do černa! Pozor, jde to rychle. 

Do hrnce se zeleninou vlijeme vývar, opepříme, přidáme špetku chilli a vaříme pod poklicí na nízký výkon, až se zelenina začne rozpadat (20 minut).

Polévku přecedíme do hrnce po vývaru a zbylé kousky zeleniny rozmixujeme s trochou polévky na kaši. Kaši a polévku slijeme dohromady. Do zchladlé polévky přidáme smetanu na vaření - ne přímo z lednice, měla by mít pokojovou teplotu. Polévku lehce prohřejeme a můžeme podávat. Na talíři přidáme do polévky vrchovatou lžící opečených semínek.

Chcete-li mít řidší polévku, můžete dát bez obav i litr vývaru navíc. Na chuti se to téměř neprojeví. V zimě lze dát místo chilli sušený zázvor na zahřátí (1/2 lžičky). Někdy zdobíme ještě pořádnou hrstí sekané petrželky.
user-icon

autor PetrČukat


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Rychlá polévka z dýně hokaido

Zpět na recept