Vegetariánská varianta číny počítá se sójovým masem a v podstatě jakoukoli zeleninou - použít můžeme přesně tu, kterou máme v lednici nebo ve špíži. Recept zvládne každý.
Hodnocení
4.6
/ 5 (19x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Podle potřeby
Solamyl
Podle chuti
Zelenina
Koření
Ostatní
Arašídy1 hrst
Bujón zeleninový1 kostka
Sójové kostky1 balíček
Postup přípravy
Do cca 1 litru vody se zeleninovým bujonem a kořením (sojová omáčka, worcester, pepř, oregano, kari, bazalka, bobkový list a jiné) vsypeme pytlík sojových kostek tak, aby byly všechny ve vodě. Sojové kostky během vaření trochu nabobtnají, takže dáme vody trochu víc. Pod pokličkou přivedeme k varu, vypneme a necháme 10 minut až 1 hodinu nasát koření.
Ze sojového masa vymačkáme vodu, ale zase ne úplně, aby pak nebylo moc suché. Sójové maso zasypeme trochou solamylu, aby získalo takovou jako kůrčičku. Solamyl se sojovým masem promícháme. Jde to i bez solamylu, ale s ním je to lepší.
Připravíme si zeleninu. Nakrájíme například zelí, mrkev, brokolici, pórek, fazolky, kapustičky, kukuřičky, cuketu, kapustu, bambusové výhonky, houby. Použijeme vše podle libosti, jen nepoužíváme moc vodnaté ovoce (rajče, okurka).
Na pánvi (ideálně wok) necháme na oleji lehce přismahnout cibulku, pak na ní nasypeme maso i se zeleninou a přidáme hrst arašídů.
Sojovou čínu promícháme a necháme opékat cca 10 - 15 minut, trochu osolíme.
K rychlé číně ze sojového masa podáváme rýži (klasickou, jasmínovou, hráškovou, kari apod.), ale hodí se i hranolky.
Perfektní jsou k téhle číně hranolky od McCain. Jsou čistě přírodní, připravované z výběrových brambor s velkou péčí. A dají se udělat v troubě bez tuku.