Kapustičky očistíme, odstraníme vrchní ovadlé lístky a košťál nařízneme křížem. Opereme pod tekoucí vodou. Připravíme vývar z kostky.
Olej v kastrůlku zahřejeme, přilijeme vývar a přivedeme k varu. Dále vložíme připravené kapustičky a dusíme bez pokličky na mírném ohni asi 10 minut. Potom kastrol zakryjeme pokličkou a necháme podle potřeby dodusit ještě asi 5 minut. Dbáme na to, aby se kapustičky nerozvařily. Nyní je vyjmeme a dokončíme omáčku.
Šťávu z kapustiček opět přivedeme k varu a za stálého míchání přidáváme zakysanou smetanu, sůl a podle chuti mletý černý pepř nebo nastrouhaný muškátový oříšek, ještě zjemníme máslem. Nyní vložíme do omáčky kapustičky a necháme prohřát.
Růžičkovou kapustu na smetaně podáváme jako přílohu k masu.
Lze ji podávat jako samostatný pokrm s bramborem vařeným, pečeným, chutná i s bramborovou kaší. Další variantou může být i zapečení se strouhaným sýrem v troubě.