Tvaroh umícháme s vejci, vanilkovým cukrem a rumem na řidší těstíčko. Použijeme nejlépe plnotučný tvaroh ve "vaničce".
Mouku promísíme s práškem do pečiva a postupně ji přisypáváme k tvarohu s vejci a cukrem. Umícháme hustší těsto.
Do hluboké pánve nebo kastrolu nalijeme vyšší vrstvu oleje a rozpálíme ho. Lžící vykrajujeme malé bochánky z těsta, které smažíme z obou stran v rozehřátém oleji. Lžíci namáčíme do mouky, aby se k ní těsto nelepilo. Bochánky smažíme dorůžova. Pak je z oleje vyjmeme a obalíme v moučkovém cukru.
Doporučení: Cukr nasypeme například do plastové dózy. Přidáme do ní usmažené rumové smaženky, dózu uzavřeme víkem a zaklepeme s ní. Obalíme tak v cukru všechny smaženky najednou. Do cukru můžeme přidat i skořici, záleží na naší chuti.
Rumové smaženky jíme teplé, chutnají ale i studené.