Jedlé kaštany nařízneme na vypouklém vršku příčně a ponoříme do teplé vody. Bobkové listy a jalovec rozdrtíme v hmoždíři v jemný prášek. Hovězí podle potřeby očistíme, omyjeme a osušíme. Pak maso osolíme.
Rozdrcené koření smícháme s jednou lžící oleje a směsí důkladně potřeme maso. Následně necháme odležet při pokojové teplotě.
Kaštany vyndáme z vody a pečeme na suché plotýnce zářezem nahoru. Přikryjeme je kastrůlkem a občas postříkneme vodou, aby se vytvořila pára. Kaštany jsou hotové, když se zářez otevře a je vidět jemně nahnědlá dužina kaštanů. Po dopečení kaštany oloupeme a necháme vcelku.
Do vhodného pekáče vložíme maso, podlijeme zbytkem oleje a bujonem. Zakryjeme a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 1 hodinu. Pak přelijeme výpekem,necháme po vypnutí trouby asi 30 minut dojít. Dopečení na roastbeef ověříme přeříznutím v půlce kolmo na vlákna. Při správné barvě vyndáme a necháme odkryté.
Servírujeme nakrájené na tenké plátky a obložíme kaštany. Příloha záleží na fantazii.
Mícháš dojem a průjem. České formy zeměpisných názvů a hrubé počešťování cizích slov jsou dvě různé věci.
Petr
Roastbeef
prý se ale roastbeef dělá tak, že se na den naloží do worcestru, hořčice, papriky a pepře, a pak se peče na plný kule max 20 min (pochopitelně celá roštěná) a nechá se chladnout v alobalu spolu s vypečenou štávou, aby ji to maso znovu nasálo, pak se krájí na tenoučké plátky a klidně bych si k tomu dal i jedlé kaštany :-D