Řízky z husích jater

Nezvyklý recept na řízky se španělskou omáčkou.


4.715x
0

Ingredience

sůl
máslo
1 kscitron
100-200 mlbešamelová omáčka
200 gžampiony
1-2 kshusí játra

omáčka

0.5 skleniceolej
2 dlvývar
0.5 hrstěpetrželka
1 kscibule
1 lžícešpenát
sardelová pasta
1 sklenicemadeirské víno
150 gstřídka bílé housky
4-5 okruky

na obalení

2 ksvejce
strouhanka
hladká mouka

Postup přípravy

Neomytá husí játra pokrájíme na řízky. Osolíme je, obalíme v mouce, vejci a strouhance a usmažíme na másle dozlatova. Oloupané žampióny omyjeme, posekáme a dusíme na prudkém ohni na másle a šťávě z 1 citronu. Trochu osolíme a když ze žampionů vydusíme všechnu šťávu, zahustíme je bešamelem. Ještě trochu je podusíme. Pak je prolisujeme sítem. Na servírovací míse či na talířích vyrovnáme řízky z husích jater do věnce a jeho střed vyplníme kaší ze žampionů. Nakonec řízky z husích jater pokropíme madeirskou omáčkou a její zbytek podáváme zvlášť.

Španělská (madeirská) omáčka

Housku zvlhčíme vodou, nadrobno pokrájíme petrželku a vmícháme do housky, ze které jsme vytlačili vodu. Přidáme trochu sardelové pasty, sekané okurky a cibuli, smícháme, rozředíme 2 dl studeného vývaru, povaříme a procedíme. Za stálého míchání přikapáváme 1/2 skleničky oleje, sůl, pepř a špenát. Zelená omáčka má být lehce hustá. Pokud tuto omáčku, zvanou španělská, svaříme asi o 1/3, přimícháme do ní 2 dl silného vývaru a než ji odtáhneme z plotny, vlijeme do ní po kapkách sklenici madeirského vína, máme pak omáčku madeirskou.
user-icon

autor Ludvo

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Řízky z husích jater

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena