Slaninu pokrájíme na jemné kostičky a cibuli na tenká půl kolečka. Hlívu pokrájíme na silnější proužky.
Slaninu dáme na studenou pánev (já používám wok) a zahříváme, až pustí tuk. Poté hlívu vložíme do rozpáleného tuku a zprudka restujeme, až začne zlátnout. Nesolíme! Hlíva by pustila vodu a začala se dusit. Nyní přidáme cibuli, kmín, tymián a restujeme spolu s houbami, až i cibulka začne zlátnout.
Přilijeme horký vývar a stále zprudka restujeme, až se vyvaří cca na polovinu. Restovanou hlívu stáhneme z plotny, podle chuti osolíme, opepříme (nejlépe mořskou solí a čerstvě mletým pepřem) a vmícháme máslo. To nám trochu zahustí zredukovaný vývar a pozvedne chuť. Na závěr můžeme přidat posekanou petrželku, pažitku nebo jarní cibulku.
Restovaná hlíva ústřičná se slaninou a cibulkou nejlépe chutná s chlebem či toastem, ale také skvěle doplní steak.