Tzatziki, to je tradiční řecký předkrm jako stvořený pro letní dny. Je lehký a osvěžující. Připravit správné tzatziki není vůbec složité. Základem je výběr kvalitních surovin.
Hodnocení
3.4
/ 5 (5x)
Doba přípravy
20 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Česnek4 stroužky
Kopr1 hrst
Citronová šťáva1 lžíce
Okurka salátová1 a 1/2 ks
Panenský olivový olej2 lžíce
Řecký jogurt600 g
Podle chuti
Sůl
Celý bílý pepř
Postup přípravy
Salátovou okurku oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Nastrouhanou okurku přesypeme do plátýnka, plátěné utěrky či obyčejné látkové pleny a vymačkáme přebytečnou šťávu. Vymačkanou okurku přidáme k řeckému jogurtu a promícháme.
Kopr nasekáme na jemno. Množství by mělo odpovídat zhruba jedné menší hrsti. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Spolu s koprem vmícháme do jogurtu. Na mlýnku si nameleme kuličky bílého pepře a tzatziki opepříme. Klasickým černým pepřem nic nezkazíme, ale raději volíme pepř bílý, který je jemnější. Tzatziki osolíme a přidáme lžíci citronové šťávy. Nakonec zakápneme 2 lžícemi panenského olivového oleje a uložíme do lednice zhruba na 2 hodiny vychladit. Teprve po 2 hodinách, jakmile se tzatziki uleží, znovu ochutnáme a případně dochutíme.
Řecké tzatziki podáváme s pečivem zdobené snítkou kopru a černou olivou.
Presne takto tzatziky delam,kdysi jsem nekde nasla primo od Reka.pouze vynechavam kopr,nemam ho obecne rada. Jen mnozstvi v receptu je prestrelene. Bezne delam pro 2 dospele a dve deti ke grilovacce z 200 g jogurtu. Ale chce to hledat ten pravy.musi byt co nejhustsi,nejvic se mi osvedcil od bohemilk,stoji asi 18 korun. Z kelimku vypadne v jednom kuse :) nektere jogurty se vydavaji za recky typ,ale tecou i bez pridane okurky a oleje..mnozstvi tedy delim tremi a bohate staci :)