Rajská podle babičky

Neobvyklá rajská omáčka z nakládaných rajčat, ne z protlaku. Když jednou ochutnáte, nebudete už chtít jinou.


4.028x
60 min
5×

Ingredience

10 kostekcukr
1 kscibule
4 lžičkytymián
3 lžícesádlo
1 ksrajčatový protlak
2 ksbobkový list
4 kuličkynové koření
3 lžícehladká mouka
1 kelímeksmetana na vaření
4 kuličkycelý černý pepř
1 sklenicenákládaná rajčata

podle chuti

cukr
sůl
ocet

Postup přípravy

V hlubokém kastrolu si rozehřejeme sádlo a přidáme 10 kostek cukru (nebo 10 lžiček pískového cukru). Cukr důkladně mícháme a zahříváme, dokud se nevytvoří karamel. Poté přidáme okapaná a oloupaná naložená rajčata, nálev od rajčat nevyléváme. Nejlepší jsou domácí rajčata naložená ve sladkokyselém nálevu, ale mohou být i koupená v plechu. Pozor, rajčata ve styku s karamelem začnou prskat, tak je dobré mít připravenou pokličku. Po chvíli přidáme do kastrolu k rajčatům nakrájenou cibuli, bobkový list, tymián, celý pepř a nové koření. Dusíme pod pokličkou, až vše dokonale změkne. Mezitím přiléváme scezený nálev od rajčat. Když jsou rajčata měkká, vyndáme z omáčky koření a vše buď propasírujeme nebo rozmixujeme ponorným mixérem. Dále do omáčky přidáme rajčatový protlak a dochutíme podle sebe (ocet, cukr, sůl). V případě, že použijeme sladkokyselý nálev, není už téměř třeba omáčku dochucovat. Nakonec rajskou podle babičky zjemníme smetanou, ve které si rozkvedláme trochu mouky a popřípadě ještě dochutíme. Rajskou podle babičky podáváme klasicky s knedlíkem a masem, ale skvěle se hodí i k plněným paprikám.
user-icon

autor Amellia

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Rajská podle babičky

Zpět na recept
Druh jídla
Omáčky
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena