1 stroužek | česnek | |
2 lžíce | olej | |
sůl | ||
60 g | máslo | |
400 g | šunka | |
750 ml | mléko | |
100 g | cibule | |
220 g | eidam | |
15 plátků | lasagne | |
50 g | gouda | |
1 konzerva | krájená rajčata | |
50 g | hladká mouka | |
muškátový oříšek | ||
mletý černý pepř | ||
1 kg | masité rajče | |
1 svazek | polévková zelenina |
Rajčata z konzervy scedíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli, česnek a kořenovou zeleninu očistíme. Cibuli a česnek nasekáme. Kořenovou zeleninu nakrájíme nadrobno. Rajčata omyjeme, 2 -3 nakrájíme na plátky a zbytek spaříme, oloupeme, zbavíme dužniny a nakrájíme na kostky. Sýry nastrouháme a goudu smícháme s 200 gramy eidamu. Zapékací misku nebo formu vymažeme. Lasagne připravíme podle návodu na obalu.
Na pánvi rozpálíme olej a cibuli s česnekem osmažíme. Vmícháme pokrájená rajčata a kořenovou zeleniny a společně vše dusíme, než vznikne hustá omáčka. Tu podle chuti osolíme a opepříme.
Na másle osmahneme mouku a za stálého míchání do ní přiléváme mléko. Pak ji provaříme a podle chuti osolíme a opepříme a dokořeníme strouhaným muškátovým oříškem. Předehřejeme troubu na 190 °C.
Do formy vložíme 3 plátky lasagní, pokryjeme plátky šunky, sýrem a střídavě vrstvy zaléváme oběma omáčkami. Opět vložíme lasagně a postup opakujeme, dokud nevyčerpáme všechny suroviny. Formu vložíme do trouby a zapékáme 20 - 30 minut.
Nakonec lasagne obložíme plátky rajčat, posypeme je zbylými 20 gramy eidamu a zapékáme dalších 10 minut.
Hotové lasagne ihned podáváme.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena