Pudinkový dort s ovocem

Recept na výborný pudinkový dort, který je rychlý a chutný. Velmi vhodný pro začátečníky, zvládne ho opravdu každý.


4.126x
90 min
2×

Ingredience

těsto

2 lžíceolej
1 špetkasůl
20 mlmléko
120 gcukr krystal
2 lžičkyvanilkový cukr
150 gpolohrubá mouka
2 lžičkykypřící prášek do pečiva
2 ksvejce (L)

náplň

1 lmléko
6 lžiccukr moučka
500 govoce
30 ksdětské piškoty
1 ksvanilkový pudinkový prášek
1 ksmalinový pudinkový prášek

poleva

500 mlvoda
6 lžiccukr krystal
2 balíčkyželatina v prášku

Postup přípravy

Všechny potřebné přísady jsou vypsány v ingrediencích, pokud máme vše připravené, můžeme se směle pustit do dortíku. Píšu postup velmi podrobně, protože sama vím, že začátky bývají těžké a i banální věci se zdají složitými.

Nejprve si uděláme těsto na korpus. Do mísy dáme 150 g polohrubé mouky (možno i hladká), 120 g cukru, 2 lžíce oleje, 2 žloutky, 2 lžičky vanilkového cukru, 2 lžičky kypřícího prášku (používám Dr. Oetker), špetku soli (tolik, kolik se vejde mezi ukazováček a palec). Tyto suroviny promícháme vařečkou a dolijeme trošku mléka tak, aby vzniklo vláčné těsto. Těsto nesmí být moc řídké, spíš takové tužší, při míchání bude dělat kuličku.

2 bílky, které jsme oddělili do vedlejší nádoby, použijeme na výrobu sněhu. Vezmeme elektrický šlehač a metličkami vytvoříme tužší sníh (to je takový, který po otočení nádoby dnem vzhůru nevypadne, ale bude v ní držet). Tento sníh přidáme k ostatním surovinám a promícháme, těsto trošičku zřídne, ale bude stále hutnější konzistence.

Nyní vezmeme dortovou formu. Recept je psaný na formu kulatého tvaru o průměru 26 cm. Pokud máte menší/větší formu, upravte množství ingrediencí podle potřeby. Do formy dáme trošku oleje a mašlovačkou olej rozetřeme po celém dně i po stranách, nemělo by ho tam být moc - tak, aby bylo vše potřeno, ale nezůstával tam přebytečně stát. Vezmeme nejlépe hrubou mouku a posypeme vnitřek formy, přebytečnou mouku, která se neuchytí, vyklepneme.

Do připravené formy nalijeme těsto a rozetřeme ho rovnoměrně k okrajům. Do předehřáté trouby vložíme formu s těstem, pečeme na 200 °C cca 20 minut. Až začne korpus zlátnout až hnědnout, vytáhneme ho. Formu neotevíráme, necháme v ní korpus chladnout. Výška korpusu by při dodržení receptu měla být cca 2 cm.

Nyní si připravíme pudinkový prášek. Jako první bych volila vanilkový. Připravíme ho podle návodu na obalu. Pro začátečníky píši postup: Odměříme si půl litru mléka, třetinku (zhruba) si odlijeme bokem (např. do hrníčku), zbytek mléka nalijeme do hrnce a začneme ho vařit. Do odděleného mléka nasypeme celý obsah pudinkového prášku, přidáme 3 polévkové lžíce moučkového cukru a zamícháme. Pokud máte radši sladší pudink, tak cukru dáte více, nebo naopak žádný. Mléko v hrnci by už mělo být ohřáté, vlijeme do něj pudinkovou směs a vaříme za stálého míchání. Až pudink začne houstnout, odstavíme ho a pomalu nalijeme na upečený korpus. Ihned rozetřeme ke krajům.

Na vrstvu z pudinku položíme dětské piškoty (cca 30 ks). Můžeme je jemně přimáčknout do vanilkového pudinku pod nimi.

Uvaříme další pudink, tentokrát vyberte jinou příchuť, můžeme použít obyčejný čokoládový, mnohem lepší je ale ovocný. Takže pokud budete na dort dávat jako ovoce maliny, uvařte malinový pudink. Po uvaření opět nalijeme do dortové formy na připravenou vrstvu z piškotů. Piškoty musí pudink zakrýt, takže ho jemně rozetřeme. Horní pudink necháme trošičku vychladnout, aby zhoustl a trochu vystydl.

Připravíme si ovoce. Je lepší ovoce výraznější chuti a šťavnatější. Doporučuji maliny, jahody, borůvky a doplnit je můžeme rybízem (ten je kyselejší a dodá správnou chuť), dort ovšem můžete ozdobit i exotičtějším ovocem - nakrájeným banánem, mandarinkou, ananasem. Samotný banán ale ne, ten je třeba doplnit chuťově výraznějším ovocem.

Ovoce pokládáme na horní vrstvu pudinku, můžeme ho ledabyle poházet nebo srovnat do jednotlivých kol. Čím více ovoce, tím lepší dort, takže klidně pokládáme např. maliny na maliny v druhé řadě.

Nyní si připravíme želatinu. Použijeme práškovou (výborná je Dr. Oetker, cena cca 10 Kč/ks), na červené ovoce je vhodná červená varianta želatiny, ale použít můžeme i čirou. Připravíme si do menšího hrnce 500 ml vody, případně šťávy z kompotu, pokud jsme použili kompotované ovoce. Přidáme cca 6 lžic cukru, želatinu ze 2 pytlíčků a promícháme. Pokud nepoužijeme šťávu z kompotu, nalijeme do hrnce ještě cca 20 ml ovocného sirupu. Ale samozřejmě nemusíte, pokud chcete, tak stačí jen ta voda, ovšem se sirupem dostane želatina vůni a chuť. Vše dobře promícháme a přivedeme k varu. Vaříme 1 minutu (var = až začne tekutina bublat), poté odstavíme a občas zamícháme. Necháme želatinu trochu vychladnout (aby byla mírně horká, spíš vlažná, ale stále tekutá) a vlažnou ji nalijeme do formy na připravenou vrstvu z ovoce.

Pudinkový dort s ovocem dáme do lednice a necháme ho chvíli vychladnout. Po ztuhnutí želatiny lze podávat. Při krájení na větší trojúhelníky vyjde pudinkový dort s ovocem na 8 porcí. Můžete jej využít jako dezert pro návštěvy, rodinu, ale určitě potěší i při slavnostnějších chvílích jako je oslava narozenin.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pudinkový dort s ovocem

Zpět na recept