Pstruh s česnekem a bylinkovou krustou provoní kuchyň a zaručeně uspokojí i mlsné jazýčky.
Hodnocení
4.6
/ 5 (242x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
62x
Ingredience
Ostatní
Česnek8 stroužků
Máslo150-200 g
Strouhanka2 lžíce
Pstruh4 ks
Petrželová nať1 svazeček
Bazalka2 hrstě
Podle potřeby
Sůl
Citron
Hladká mouka
Máslo na vymazání formy
Na ozdobu
Citron
Bylinky
Postup přípravy
Česnek oloupeme a utřeme se solí, můžeme jej i prolisovat. Bazalku s petrželkou jemně nasekáme a promícháme s česnekem a solí. Namíchané bylinky s česnekem rozdělíme na 2 porce.
Vykuchané pstruhy důkladně omyjeme ve studené vodě, ploutve i hlavu ponecháme. Vnitřek každého pstruha pokapeme citronovou šťávou a vyplníme bylinkami s česnekem. Na vyplnění pstruhů rozdělíme 1 celou porci bylinek. Pak pstruhy zlehka poprášíme hladkou moukou a krátce z obou stran osmahneme na rozehřátém másle.
Do druhé porce bylinek s česnekem přimícháme asi 80 g změklého másla a trochu strouhanky (asi 2 lžíce). Vznikne nám hustá hmota.
Zapékací mísu silně vytřeme máslem, položíme do ní osmahnuté pstruhy a každou rybu na povrchu potřeme hustou bylinkovou směsí. Bylinkami nešetříme. Potřené ryby polijeme zbytkem másla z pánve, pokapeme citronem a dáme zapéci do trouby, dokud bylinková krusta nezezlátne. Pečeme za stálého dohlížení 20 - 30 minut v horkovzdušné troubě. Ke konci pečení můžeme na 5 minut použít kombinaci horkého vzduchu s vrchním grilem.
Pstruhy s česnekem a bylinkovou krustou podáváme s uvařenými nebo upečenými brambory, zdobíme plátkem citronu a bylinkami.
U nás doma všem moc chutnalo, prý to byla velká dobrota, proto už vařím po druhé :)
A komentáře o tom, co je vegetariánství jsou úplně mimo... každý si snad rozhodne podle svého jestli si to uvaří nebo ne... Pro informaci existuje skupina lidí, kterým se říká Pesco-vegetariáni, nejí maso, ale jí ryby a plody moře a protože tenhle web neumožňuje širší rozdělení, tak je asi úplně jedno jestli recepty s rybami zařadíte k vegetariánským a nebo ne, je to prostě půl na půl...
dadalinka1
výtečné
podařený recept, v zepékací misce doporučuji dělat na pečicím papíru-nepřichytí se.
cech (tecka) lucie
přikrytý či odkrytý?
Ráda bych recept zkusila - jen prosím, mám péct pstruhy celou dobu zavřené v zapékací nádobě nebo jen chvíli a pak na konci odklopit nebo právě celou dobu otevřené?
díky, Lucie
Marci
Komentář k receptu Pstruh s česnekem a bylinkovou krustou
Skvelý recept :)
Bursíková Jitka
Re: JAK NA TO?
Krátce je opravdu jen minutka dvě z každé strany.....v těstíčku se ryba neobaluje, ale jen se dává trocha navrch.
Dnes jsem tento recept zkusila a výborné, jen jsem nedávala bazalku, ale pouze petržel. V troubě ryba byla 10 minut na horkovzduch + 5 minut pod grilem s horkovzduchem a byla perfektní. Čas uváděný autorem mi přijde na rybu moc, přijde mi, že pak musí být vysušená, ale asi záleží na troubě a teplotě. Já ji pekla na cca 180 stupňů.
K tomu šťouchaný brambor s pažitkou a trocha zelí s křenem (k rybě se nehodí, dojídala jsem na závěr, páč ho mám ráda) a hlavně k rybičce dvojka dobrého bílého vína :-)