Ve varném hrnku na čokoládu rozpustíme tuk s čokoládou nalámanou na kostičky. Až začne hmota pomalu probublávat, tak za stálého míchání přisypeme kakao, cukr moučka i vanilkový cukr. Pokud se nám udělají hrudky, tak je tyčovým mixérem lehce rozmixujeme. K míchání je nejlepší použít kvedlačku a hmotu prokvedlávat.
Po důkladném spojení všech ingrediencí zahustíme solamylem, který přisypáváme pomalu, dokud nedocílíme tuhé tekoucí hmoty podobné lávě, nebo roztavenému železu.
Hotovou čokoládu nalijeme do připravených forem a necháme ztuhnout a poté dáme chladit do lednice.
Použití je jako u každé jiné čokolády. Čokoládu můžeme při nalévání do formiček přidat rozinky, oříšky, kandované ovoce podle chutí a druhu použití. Než nám čokoláda zcela ztuhne, můžeme ji povrchově upravit tak, že ji posypeme strouhaným kokosem.
Před zahuštěním můžeme chuť čokolády upravit banánovým, kokosovým likérem nebo jiným aroma a trestí. Jen pozor na dávkování, jsou to koncentráty. Nejlepší je natáhnout je do injekční stříkačky a po mililitrech přidávat.
Pravou domácí čokoládu podáváme jako lahodnou sladkost k různým příležitostem.