Povidlová omáčka z Jičínska s uzeným masem

Výborné krajové jídlo - sladká omáčka + uzené maso a bramborový knedlík. Doporučuji vyzkoušet. Recept je z receptáře mé maminky a všichni doma máme toto jídlo velmi rádi.


4.626x
60 min
2×

Postup přípravy

Uzené maso (úplně nejlepší je uzené koleno) dáme vařit do vody a můžeme ho i mírně přisolit. Z vývaru je potom výborná polévka.

Na omáčku si připravíme chléb (je lepší starší - alespoň 2 dny). Chléb rozkrájíme na větší kusy. Já krájím silnější krajíce a ty potom rozdělím na cca 6 ks. Dáme vařit do vody. Přidáme švestková povidla a necháme vařit, až se vše rozvaří v hustší omáčku. Pozor, je nutné ji často míchat, aby se nepřichytila na dno. Když je vše rozvařeno, omáčku buď prolisujeme hustým sítkem nebo prostě dohladka rozmixujeme.
Dochutíme cukrem a skořicí podle chuti. Pokud je omáčka sladší, je možno přidat i citronovou šťávu.

Uzené maso nakrájíme na porce, přelijeme povidlovou omáčkou a podáváme s bramborovým knedlíkem.
user-icon

autor hlava


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Povidlová omáčka z Jičínska s uzeným masem

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká