Povidloň z odpalovaného těsta

Povidlovo-tvarohový koláč připravený z odpalovaného těsta. Osvědčený recept na velmi chutný moučník.


5.06x
1×

Postup přípravy

Na odpalované těsto dáme v hrnci vařit půl litru vody. Vodu osolíme a rozpustíme v ní máslo. Pak přidáme po částech mouku a intenzivně mícháme, aby se těsto nepřichytávalo ke dnu. Hrnec odstavíme stranou a těsto necháme vychladnout.

Pokud se vám nechce dělat s odpalovaným těstem, usnadníme si to se sušenkami. Plechy vyložíme pečicím papírem a zlehka ho navlhčíme. Sušenky potom nebudou klouzat. Potom už je stačí vyskládat těsně vedle sebe a dál postupovat podle receptu. Poslední vrstvu budou opět tvořit sušenky.

Pečicí plechy vymažeme máslem a na každý vyklopíme polovinu těsta. Stěrkou těsto rozetřeme po celé ploše. Můžeme také naznačit vlny do těsta. Upečený dezert potom bude vypadat efektněji.

Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut. Během pečení troubu neotevíráme, aby těsto pěkně vyběhlo. Vydržíme až do konce pečení a potom necháme upečené těsto úplně vychladnout.

Mezitím se pustíme do náplně. Tvaroh s vanilkovým cukrem rozšleháme a poté zamícháme zakysanou smetanu. Šlehačku se ztužovačem ušleháme do tuha a také zapracujeme do tvarohového krému.

Povidla rozmícháme a potřeme jimi jeden upečený plát. Můžeme je předtím rozředit trochou rumu nebo ho přidat jen pro vůni. Jako druhou, poměrně silnou vrstvu, naneseme tvarohový krém. Přiklopíme druhým plátem a bohatě posypeme cukrem moučka.


Aby se povidloň lépe krájel a náplň nevytékala, rozkrájíme nejdřív upečený horní plát těsta na dílky podle jednotlivých porcí. Naneseme povidla i tvarohový krém a poté nakrájené dílky poskládáme navrch těsně vedle sebe.

Povidloň z odpalovaného těsta podáváme ke svačině nebo snídani s kávou nebo čajem.
user-icon

autor Hamé


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Povidloň z odpalovaného těsta

Zpět na recept