Recept na polský tvarožník pochází z rodinné polské kuchařky. Bohužel u nás doma mizí tak rychle, že nestačí ani vychladnout.
Hodnocení
4.6
/ 5 (10x)
Doba přípravy
120 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Těsto
Cukr
Vejce8 ks
Máslo125 g
Solamyl2 lžičky
Rozinky
Vanilkový cukr1 balíček
Tvaroh měkký1 a 1/3 kg
Kandované ovoce
Na ozdobu
Čokoládová poleva podle chuti
Postup přípravy
Předehřejeme si troubu na 175 stupňů. Pro tento druh moučníku doporučuji horní i spodní ohřev.
Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků si vyšleháme sníh a dáme na stranu.
Žloutky ušleháme s vanilkovým i cukrem krystal. Schválně nepíšu množství neboť tolik nesladíme tak dávám vždy cukru co nejméně ale pro lepší chuť doporučuji 2 sáčky vanilkového cukru a hrnek cukru krystal.
Poté ke žloutkům přidáme měkký tvaroh a změklé máslo. Vše společně vyšleháme. Dále přidáme rozinky a kandované ovoce. Nakonec opatrně vmícháme do těsta ušlehaný sníh a vylijeme na vysoký plech pokrytí pečícím papírem.
Přibližně v půli pečení (45minut) nám tvarožník začne krásně "růžověť" v této fázi tvarožník překryjeme alobalem aby se nám horní vrstva nespálila. Pečeme další půl hodiny.
Po upečení troubu okamžitě neotevíráme ale necháme trochu poootevřenou protože při rychlé změně teploty se tvarožník propadne.
Polský Tvarožník po vychladnutí ještě můžeme ozdobit čokoládou podle chuti.
Tvarožník se povedl a chutná skvěle!Akorát jsem si ho upravila na kulatou formu a dala 6 vajíček,100 gr másla a 750 gr tvarohu,kdyby se náhodou nepovedl.Budu péct určitě i nadále.