Listové těsto rozválíme na placku o tloušťce přibližně 0,3cm. Po té vezmeme vykrajovač ve tvaru kruhu a vyřízneme co nejvíce koleček (přibližný průměr 1 kolečka je 13 cm).
Vykrojená kolečka odložíme bokem a zbytek nevykrojeného těsta smotáme do kuličky a pevně prohmatáme. Poté znovu rozválíme a vykrojíme. To budeme dělat do té doby dokud bude moc málo těsta i na jednu placku.
Po té vezmeme všechny placky a do každé dáme trochu džemu, přehneme je na půlku a jejich konce slepíme prsty. Máslo rozpustíme.
Plech vyložíme papírem na pečení a celý ho vyskládáme pirožkami. Ty namažeme rozpuštěným máslem a propíchneme vidličkou. Dáme do předem vyhřáte trouby na 180C přibližně na 10 minut nebo dokud nechytnou zlatavou barvu.
Podáváme studené i teplé (podle chuti) posypané vanilkovým cukrem.
Taky pocházím z Polska, pierogi jsou stálicí v našem jídelníčku. Ale opravdu nepoužíváme listové těsto. Používáme 2 základní těsta, "dobré" - s vejci a "postní" jen z mouky, vody a kapky oleje. A opravdu bych dala ruku do ohně za to, že lístkové těsto se v Polsku používá na pierogi jen velmi vzácně. Pokud se ve Vaší oblasti dělaly pirožky z těsta podobného, pak prosím o recept. Ten by byl na celém předpisu nejzajímavější.
oponent
Re: stejny omyl jako polsky salam v Cechach
Vite ja sem polka a presne tyhle se tam delali na kazdem rohu.. tedy na vesnicich.. samo ze to nebylo kupovane testo ale prave vesnicke ktere chutna trochu jinak. musite taky brat v potaz ze pierogi dela kazdy jinak.. kazdopadne kdyz sem toto privezla do cech moc lidi to neznalo.. a v polsku to zna kazdy.. takze ano sou to polske pierogi ale podle vesnickeho receptu.. kdyz to nenajdete v restauracich neznamena to ze to neni polske jidlo
Majolenka
stejny omyl jako polsky salam v Cechach
bohuzel s polskyma pirozkama nema to nic spolecneho.V Polsku "pierogi"jsou velice popularni ale jsou plnene masem,tvarohem,zelim apod.Na sladko cerstvym ovocem ale co dulezite nejsou s listoveho testa ale jenom s mouky a vody.Hotove "pierogi" se kratce uvari a pak prida maslo se strouhankou nebo usmazenou cibulku se skavrkama.