Polévka z morkových hovězích kostí s játrovými knedlíčky

Tento recept je vzpomínkou na dětství, kdy nám otec dával horký morek na chleba jako sváteční předkrm. Jako vložka se do polévky přidávají játrové knedlíčky, které chutnají právě v této polévce.


2.847x
160 min
2×

Ingredience

1 stroužekčesnek
0.5 kspaprika
1 kscibule
50 gceler
1 ksrajče
1 kspórek
3 ksmrkev
2 kspetržel
50 gkedlubna
3 kuličkyjalovec
1 ksbobkový list
2 lžíceslunečnicový olej
1 svazekpetrželová nať
4 kuličkycelé nové koření
12 kuličekcelé černý pepř
500 ghovězí morkové kosti

podle chuti

sůl
čerstvě mletý černý pepř

směs

1 ksvejce
1 kscibule
1 svazečekpetrželová nať
4 kskuřecí játra

podle potřeby

strouhanka

Postup přípravy

Potřebnou zeleninu do polévky očistíme. Do velkého hrnce vložíme omyté morkové hovězí kosti, zalijeme je studenou vodou asi do výšky 2/3 hrnce a pomalu přivedeme k varu. Do vody přidáme sůl - asi 2 ploché lžičky, vaříme asi 1,5 hodiny sotva znatelným varem jen s jemným čeřením hladiny vody a za stálého sbírání tvořící se pěny.

Když se morkové kosti vaří, připravíme si postupně játrové knedlíčky. Nejprve ostrým nožem naškrábeme kuřecí játra, blanky a cévní stopku odstraníme. Po 1,5 hodině přidáme k morkovým kostem do vody zelené natě a zeleninu, kterou jsme rozčtvrtili a pokrájeli na menší kusy. Přidáme všechno koření a jedno malé rajče a všechno vaříme spolu ještě další 1 hodinu.

Naškrábaná kuřecí játra dáme do mísy, osolíme a přidáme k nim strouhanku. Kdo chce, může přidat i jednu ve vodě namočenou a vymačkanou včerejší žemli. V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli pokrájenou na malé kostky, posekanou petrželovou nať, krátce orestujeme a necháme vychladnout.

K játrům přidáme 1 vejce a vychladlou cibulovo-petrželovou směs. Dále přidáme sůl a čerstvě mletý černý pepř. Všechno spolu promícháme a ještě zahustíme strouhankou na tvárné těsto. Hotovou směs na knedlíčky necháme asi 30 minut odpočívat, aby nabobtnala a chutě se dobře propojily navzájem.

Z připravené směsi vlhkýma rukama vytvarujeme knedlíčky velikosti asi ping-pongového míčku, větší netřeba dělat, protože vařením značně zvětší svůj objem. Z uvařené polévky vybereme zeleninu. Naposledy vybereme morkové kosti, aby morek nestihl vychladnout a nebyl by studený. Horký morek ihned vyklepeme z kostí na talíř a naneseme ho na čerstvě upečený chléb.

Ze scezeného vývaru odlijeme menší množství a přivedeme ho opět k varu, vložíme knedlíčky po jednom, mírným varem vaříme asi 8 - 10 minut přikryté pokličkou a necháme ještě chvilku odstát. Do talíře vložíme uvařené knedlíčky, zeleninu a zalijeme horkým vývarem z kostí.

Polévku z morkových hovězích kostí s játrovými knedlíčky posypeme posekanou petrželovou natí a ihned podáváme.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Polévka z morkových hovězích kostí s játrovými knedlíčky

Zpět na recept