Polévka z kohoutích drobů

Jde o velmi silný, čirý, zlatý vývar z drobů domácího kohouta, který je nádherně voňavý po koření a zelenině a má úžasnou chuť a zároveň léčivý účinek.


3.026x
160 min

Ingredience

3 stroužkyčesnek
2 lžičkysůl
1 kscibule
50 gceler
1 kspórek
50 gkedlubna
2 ksbobkový list
1 kszelená paprika
5 lstudená voda
1 svazečekzelená petrželka
3 větvičkycelerová nať
15 kuličekcelý černý pepř
2 kskořenová petržel
3 kscelý hřebíček
3 kuličkycelé nové koření
2 kuličkycelý jalovec
4 ksčerstvá mrkev
1 kscelá sušená pálivá červená paprika

podle potřeby

droby - žaludek, srdce, krk, křídla, hlava a pařáty z kohúta
vyřezaný tuk z kohouta

Postup přípravy

Vykuchaného domácího kukuřicí krmeného kohouta očistíme, omyjeme, osušíme a rozporcujeme. Droby - křídla, srdce, žaludek, hlavu, pařáty a krk použijeme na polévku. Játra použijeme do náplně anebo na knedlíčky, ostatní části na jiné hlavní jídlo.

Droby, pařáty a vyřezaný žlutý tuk z kohouty dáme do velkého hrnce, postavíme na litinovou plotnu na sporáku, zalijeme 5 l studené vody a na nejslabším plameni pomalu přivedeme do varu, osolíme, přikryjeme a vaříme velmi pomalým varem do změknutí - asi 5 hodin i více, což závisí i od věku kohouta. Vody dáváme více, protože během vaření už vodu nedoléváme. Případnou pěnu z vývaru sbíráme průběžně, ale při tomto vaření se prakticky netvoří.

Mezitím očistíme zeleninu, mrkev, petržel, celer, kedlubnu, česnek a cibuli, které spodní slupku ponecháme, protože dodá vývaru krásnou barvu. Očistíme pórek, zelenou papriku zbavíme jádřince, žilek a semínek, rajčata zbavíme stopky. Všechnu zeleninu omyjeme a pokrájíme na větší kusy. Cibuli, česnek, sušenou pálivou papriku, zelenou papriku a rajčata ponecháme v celku. Natě petržele a celeru omyjeme. Připravíme potřebné koření a sice celý černý pepř, celé nové koření, celý jalovec a bobkové listy.

Asi 45 minut před koncem vaření přidáme všechnu zeleninu, koření a natě. Když je zelenina uvařená na skus - al dente, vybereme ji i s uvařenými droby do mísy, nepotřebné části vyhodíme, vývar necháme asi 20 minut sednout, potom přecedíme do jiného hrnce, kam přidáme pokrájenou zeleninu jako mrkev, petržel, celer a kedlubnu. Dále přidáme do vývaru pokrájené srdce, žaludek a maso, které jsme obrali z křídel a krku.

Horký vývar i s droby a zeleninou nabereme do talířů a podáváme posypané čerstvě posekanou petrželovou natí. Kdo chce, může zavařit ještě domácí nudle, játrové knedlíčky, krupicové halušky apod., to záleží už jen na Vás. Vychladlý vývar se dá zmrazit, v chladničce vydrží až 7 dní. Možné použít vývar na podlévání pečeného masa, do omáček a různých polévek jako základ.

Měla jsem možnost koupit domácího kukuřicí krmeného kohouta z venkovské farmy, někdy kupujeme v hypermarketu. Kohout je sice dražší, ale je to dobrá investice do kvalitní drůbeže, z které můžeme výhodně připravit více výborných jídel pro více osob.

Správně uvařený vývar z kohoutích drobů je pěkné zlatožluté barvy, čirý, krásně průzračný a po vychladnutí rosolovatí. Vývar je úžasně chutný, posilňující a má výrazně léčivé účinky.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Polévka z kohoutích drobů

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Ostatní

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena