Chutný krocan, kterého si můžete přichystat nejen na Vánoce.
Hodnocení
5.0
/ 5 (15x)
Doba přípravy
160 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Česnek1 lžička
Vejce1 ks
Máslo150 g
Cibule2 hrnečky
Celer4 lžíce
Mrkev3 hrnečky
Krocan1 ks
Bílé víno1 dl
Kuřecí bujón1 dl
Rohlík2 ks
Podle chuti
Tymián
Šalvěj
Postup přípravy
Nejprve si připravíme nádivku. Zeleninu očistíme. Nasekáme mrkev, celer, cibuli i česnek na kostičky. Na pánvi rozpustíme 2 kousky másla, přidáme cibuli, osolíme, opepříme a restujeme zhruba 10 minut. Pak přidáme ostatní zeleninu a pokračujeme dalších 5 minut.
Rohlík nakrájíme na kousíčky a také ho orestujeme. Přidáme ho k nádivce.
Dáme vařit kuřecí bujon s vínem a máslem. Tímto vývarem zeleninu podlijeme a dáme péct na 30 minut do trouby.
Na pekáč s půlkou másla dáme umytého krocana, okořeníme šalvějí, tymiánem a pečeme na 180 °C 3 hodiny. Během pečení krocana podléváme.
Upečeného krocana vyndáme, vyplníme nádivkou a naporcujeme. Plněný krocan je skvělou večeří nejen o vánočních svátcích.