Recept na jednoduché a dobře stravitelné jídlo.
1 stroužek | česnek |
3 lžíce | olej |
sůl | |
1 ks | vejce |
1 ks | cibule |
1 ks | celer |
0.5 ks | citron |
10 dkg | žampiony |
3 dl | bílé víno |
1 hrst | sekaná petržel |
10 dkg | anglická slanina |
podle chuti | |
---|---|
mletý kmín | |
mletý černý pepř |
Očištěný, omytý a napůl rozkrojený celer dáme do studené vody s citronovou šťávou. Osolíme a zvolna 20 minut povaříme. Pak celery vyjmeme a necháme vystydnout. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájenou slaninu nebo šunku, nakrájené žampiony, prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř a drcený kmín. Krátce podusíme. Obě poloviny uvařeného a vychladlého celeru opatrně vydlabeme lžičkou nebo vidličkou. Vydlabanou hmotu rozmačkáme, smícháme s vejcem a vše přimícháme do podušené směsi. Směsí pak naplníme vydlabané půlky celeru. Naplněné celery vložíme do pekáčku, podlijeme vínem nebo vývarem z celeru a necháme zapéct asi 20 minut. Plněný celer se žampiony a slaninou rozdělíme na talíře a povrch bohatě ozdobíme čerstvě nasekanou petrželkou. Jako příloha se výborně hodí brambory nebo bramborová kaše, dozdobíme podle vlastního vkusu. Pokud vynecháme slaninu či šunku, lze jídlo podávat i vegetariánům. Vývar z celeru se výtečně hodí na přípravu zeleninové polévky.
Celer v receptech: Jak si na něm pochutnat?
Bulvový celer je ideální surovinou pro všechny, kteří se snaží zhubnout. Obsahuje minimální množství kalorií, oproti tomu poměrně dost vitaminů a minerálů. Tvoří základ mnoha zeleninových polévek, ale dá se konzumovat i v mnoha dalších podobách - syrový v pomazánkách a salátech, smažený, pečený i plněný. Vybrali jsme pro vás 10 skvělých receptů a v těchto úpravách si ho doslova zamilujete!
autor Titanika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena