Malé rohlíčky plněné slaninou a nivou. Velice chutný doplňek k vínu a pivu. Můžeme je také použít jako přílohu k polévkám z masových vývarů.
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
na potření | |
2 ks | vejce |
náplň | |
100 g | niva |
100 g | anglická slanina |
těsto | |
250 g | ztužený tuk |
350 g | hladká mouka |
250 ml | smetana ke šlehání |
na ozdobu | |
sezamová semínka |
Připravíme si těsto. Prosátou mouku promícháme s rozdrobeným tukem a smetanou. Ze směsi vypracujeme těsto, ze kterého vytvoříme kouli. Necháme v chladu odpočinout nejméně 2 hodiny. Plátky libové slaniny nebo vepřové šunky nakrájíme na proužky. Nivu nakrájíme nadrobno. Vejce se solí rozšleháme a později použijeme na potírání. Kouli těsta rozdělíme na dvě poloviny. Z každé půlky vyválíme kulatou placku, kterou rozdělíme na osm trojúhelníkových dílů. Nejširší část každého dílu naplníme slaninou a sýrem. Svineme a vytvarujeme do rohlíčku. Potíráme rozšlehanými vejci a sypeme sezamovým semínkem. Plněné rohlíčky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve středně předehřáté troubě do zrůžovění. Slané plněné rohlíčky podáváme jako chuťovku k vínu nebo pivu. Výborné jsou i jako příloha k čirým polévkovým vývarům.
Recept na výborné slané pečivo pro různé příležitosti. Vhodné na mlsání u televize, k vínu či pivu, ale bude chutným pohoštěním i pro návštěvu.
Silvestrovské chuťovky: Top recepty na jednohubky, chlebíčky a slané rolády
Dochází vám inspirace k domácímu pohoštění? Nezoufejte, máme pro vás pár tipů na slané chuťovky, které váš slavnostně prostřený stůl pestře doplní a zmizí z talířů dávno před půlnocí.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena