Kotlety vcelku si naporcujeme na širší plátky, asi tak dva centimetry široké. Můžeme je nechat s kostmi, aby lépe držely, ale nemusíme. Kosti můžeme ještě před porcováním odkrojit a použít na polévku.
V kotletách vytvoříme kapsy, opatrně je naklepeme, aby se neroztrhly, osolíme opepříme a posypeme kmínem. Kapsy naplníme plátkem slaniny nebo jiné uzeniny podle chuti, plátkem sýra podle chuti (eidamu, hermelínu, nivy), plátkem cibule a kouskem kyselé okurky. Dobře uzavřeme jehlami, párátky nebo utáhneme nití.
Naplněné kotlety osmahneme na troše oleje, kde jsme nechali zesklovatět cibulku. Zalijeme horkou vodou tak, aby bylo maso potopené a necháme dusit doměkka. Pak si ve sklenici studené vody rozmícháme hladkou mouku a omáčku zahustíme. Ještě povaříme a můžeme podávat.
Plněné kotlety od maminky chutnají nejlépe s hranolky nebo americkými bramborami a zeleninou.