Okartáčované a dobře umyté brambory o váze asi 100 g dáme vařit v osolené vodě. Vaříme do změknutí, ale ne do rozvaření. Uvařené brambory necháme vychladnout a oloupeme. Omytý rozmarýn se šalvějí a česnekem nasekáme najemno.
Brambory opatrně rozpůlíme, osolíme a přiložíme plátek ementálu. Posypeme špetkou nasekaných bylinek a přiložíme plátek slaniny. Posypeme opět bylinkami, přiložíme ementál a uzavřeme zbylou půlkou brambory. Takto připravíme i zbylé 3 brambory. Brambory ovážeme kuchyňskou nití.
Na pánvi orestujeme rozmáčknutý česnek a vložíme brambory, které opatrně osmahneme ze všech stran. Brambory vyjmeme, dáme na menší plech vyložený pečicím papírem a dáme zapéct na 200 °C asi 10 minut.
Plněné brambory slaninou a ementálem opepříme čerstvě mletým pepřem a podáváme teplé jako chuťovku.