Plněná vepřová hruď s nádivkou

Máte chuť na vydatný, chutný, přitom laciný oběd pro celou rodinu? Vyzkoušejte tento nenáročný recept na úpravu vepřové hrudi.


3.513x
120 min

Ingredience

60 gmáslo
100 mlvoda na podlití
1.2 kgvepřová hruď s žebry

podle chuti

sůl

nádivka

1 špetkasůl
2 ksvejce
60 gmáslo
100 mlmléko
0.3 gmuškátový oříšek
3 ksvčerejší žemle

Postup přípravy

Vepřovou hruď vykostíme, vykostěné žebra i maso omyjeme a osušíme. Do masa z hrudi ostrým nožem asi ve středu uděláme širší a hlubší kapsu, přitom dáváme pozor, abychom maso směrem k okrajům nikde nepřeřezali a kapsa zůstala všude dokola neporušená a abychom ji nožem nikde neproděravěli.

Vepřovou hruď pořádně osolíme zevnitř i zvenku, stejně osolíme i vykostěná žebra z každé strany a obojí dáme do pekáče, přikryjeme pokličkou a odložíme odpočívat do chladničky (nejlépe na noc).

V den pečení vybereme hruď a žebra z chladničky a necháme volně ohřát na pokojovou teplotu. Zatím si připravíme náplň, včerejší žemle pokrájíme na kostky a necháme volně přeschnout, zalijeme mlékem a necháme nasáknout mlékem. Petrželovou nať posekáme na jemno.

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. Vaječné žloutky jemně osolíme a vymícháme do pěny se změklým máslem. Vaječnou pěnu okořeníme čerstvě mletým muškátovým oříškem, přidáme v mléku namočené kostky žemlí, posekanou petrželovou nať, tuhý sníh z bílků a opatrně promícháme, aby se kostky žemlí a sníh nerozbily.

Připravenou směsí naplníme vepřovou hruď, avšak ne na těsno, protože náplň během pečení zvětší svůj objem, aby maso během pečení neprasklo a náplň nevytekla. Otvor zašijeme nití anebo sepneme masovými jehlicemi.

Naplněnou hruď položíme do pekáče na připravená žebra, aby se maso nepřipálilo, podlijeme malým množstvím studené vody a na vrch masa položíme plátky másla. Pečeme nepřikryté 15 minut při teplotě 180 °C, nejprve náplní směrem nahoru, potom obrátíme a pečeme asi 1 hodinu za občasného polévání vypečenou šťávou.

Dopékáme nádivkou nahoru do zlato-hnědé barvy a poléváme vypečenou šťávou. Pokud nám zbude nádivka, také ji upečeme spolu s hrudí v pekáči. Upečenou hruď vybereme na desku, přikryjeme alobalem, necháme asi 20 minut odpočívat, odstraníme masové jehlice, eventuálně niť ze šití a pokrájíme na plátky o tloušťce asi 1 cm.

Plněnou vepřovou hruď s nádivkou podáváme horkou s bramborovou kaší a přelitou chutným výpekem. Maso upečené vepřové hrudi je šťavnaté a měkké jako máslo s velmi chutnou křupavou kůrkou na povrchu a uvnitř se nachází chutná a velmi jemná žemlová nádivka. Ze salátů se nejlépe hodí jemný zelený listový salát, ale i kysané sudové zelí či domácí čalamáda.

Plněná vepřová hruď je laciná, přitom tímto pokrmem zasytíme celou rodinu. Výborně chutná i za studena s čerstvým domácím chlebem a domácími nakládanými sladko-kyselými okurkami nebo s různou pikantní doma nakládanou zeleninou.

Upečená žebra jsou výborná za tepla i za studena. Je na nich poměrně dost chutného masa, které obereme a zkonzumujeme, při kosti je totiž upečené maso nejchutnější.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Plněná vepřová hruď s nádivkou

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Francouzská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena