Plátky z jelení kýty s plněnou bramborou jihotyrolským špekem

Sváteční recept na přípravu chutného plátku jelení kyty podávaného s uvařenou bramborou a plátkem jihotyrolského špeku.


5.010x
45 min

Ingredience

2 snítkyčerstvý tymián
40 mlextra panenský olivový olej
600 gjelení kýta bez kosti

směs

pažitka
mletý bílý pepř
120 mlzakysaná smetana 24%

na ozdobu

mořská sůl

podle chuti

celý barevný pepř
jedlá jodová sůl

příloha

80 gjihotyrolský špek
400 gpředvařené brambory

Postup přípravy

Jelení kýtu rozdělíme na jednotlivé šály, ze kterých krájíme stejně široké plátky. Maso potřeme olivovým olejem a proložíme nadrhnutím tymiánem. Takto připravené maso můžeme nechat odležet, nebo ho mít připravené na další použití.

Maso upravujeme na rozpáleném grilu nebo steakové pánvi. Je potřeba maso zprudka zatáhnou a potom nechat odpočinout nebo dozrát v troubě cca na 5 minut a 100 °C.

Takto upravené a odpočinuté plátky z jelení kýty můžeme teprve servírovat. V našem případu s vařenou bramborou ve slupce s tence nakrájeným jihotyrolským špekem. Kdy bramboru servírujeme na tučnou zakysanou smetanu, dochucenou bylinkami, solí a bílým pepřem. Tato brambora se může také takto servírovat pouze s grilovanou zeleninou a zakysaná smetana bude ochucená i česnekem.

Recept od šéfkuchaře Lukáše Uhera, který bude opět předvádět svou kuchařskou show na 2. Ročníku Gastro Food Festu v Litoměřicích, www.gastrofoodfest.cz

Uher Lukáš - předseda severočeské asociace AKČ ČR, šéfkuchař Hotel a restaurace Větruše Ústí n.L.,


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Plátky z jelení kýty s plněnou bramborou jihotyrolským špekem

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká