Vaření.czReceptyPivní chléb s žitným kváskem

Pivní chléb s žitným kváskem

Klasický chléb zadělávaný černým pivem. Snadný recept na chutný křupavý chléb.


4.04x
160 min

Ingredience

těsto

2 lžíceolej
3 lžičkysůl
1 lžičkakmín
0.5 lžičkyfenykl
0.5 lžičkykoriandr
250 mlčerné pivo
200 ghladká pšeničná mouka
100 gžitná chlebová mouka
0.5 lžičkymletý anýz
400 gpšeničná chlebová mouka
350 gžitný kvásek

Postup přípravy

Pšeničnou a žitnou mouku vsypeme do mísy, přidáme sůl, kmín, rozemletý koriandr, anýz a fenykl. Přilijeme olej a 200 - 250 ml černého piva podle konzistence těsta. Přidáme žitný kvásek. Těsto by nemělo lepit a na dotyk by mělo lehce pružit. Těsto na pivní chléb hněteme 25 minut, poté necháme těsto hodinu odpočinout a přehneme na pomoučněném vále.Totéž opakujeme za další hodinu. Těsto na pivní chléb vložíme do ošatky a necháme kynout - v teple přibližně 2 - 3 hodiny, v lednici přes noc přibližně 9 hodin. Troubu rozpálíme na 250 °C. Chléb opatrně obrátíme na alobal, pečící papír a vsuneme do rozehřáté trouby. Po 8 minutách pokropíme vodou, po 10 minutách teplotu snížíme na 170 °C a pečeme 50 minut. Pivní chléb s žitným kváskem po vychladnutí nakrájíme a podáváme podle chuti k různým příležitostem.
user-icon

autor petrg


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pivní chléb s žitným kváskem

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena