Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Vodu, olej, oba cukry a žloutky vyšleháme do pěny. Přimícháme mouku s práškem do pečiva, solamyl a sníh ze 4 bílků. Těsto nalijeme na kulaté dortové formy. Piškotové těsto pečeme při 180 °C asi 20 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.
Vychladlý korpus podélně rozkrojíme, potřeme zavařeninou a znovu spojíme.
Připravíme si krém. Smetanu vyšleháme se ztužovači a pak smícháme se zakysanou smetanou. Krémem potřeme celý dort.
Nastrouhaná jablka pocukrujeme moučkovým cukrem a skořicí, přilijeme 1/2 l želatiny se 4 lžícemi cukru, promícháme a vlažné nalijeme na šlehačkový krém. Piškotový koláč s jablkovou želatinou necháme ztuhnout v chladu.
Nakonec piškotový koláč s jablkovou želatinou nakrájíme a můžeme podávat.