Rýžová směs vhodná jako příloha k masu i samotné hlavní jídlo. 4 až 6 porcí.
Hodnocení
3.0
/ 5 (813x)
Doba přípravy
75 min
Ingredience
Ostatní
Sůl
Máslo30 g
Rozinky60 g
Hřebíček6 ks
Pepř
Olivový olej2 lžíce
Vařící voda450 ml
Piniové ořechy3 lžíce
Šafrán1 lžíce
Cibule1 ks
Dlouhozrnná rýže350 g
Kardamom6 ks
Čerstvý koriandr
Postup přípravy
Nejdříve opečeme šafrán za stálého míchání na pánvi na středně silném ohni asi 2 minuty. Jakmile začne vonět, vysypeme ho na talíř.
Vroucí vodu nalijeme do konvičky, vmícháme do ní šafrán a lžičku soli a odložíme nejméně na půl hodiny. Na pánvi pak rozehřejeme máslo a olej. Přidáme pokrájenou cibuli a za stálého míchání ji opékáme asi 5 minut.
Do cibule vmícháme piniové oříšky a opečeme je dozlatova. Nesmějí se spálit. Do směsi přidáme rýži a mícháme asi minutu, potom přidáme rozinky, rozlousknutý kardamom a hřebíček. Přilijeme vodu obarvenou šafránem a přivedeme k varu. Pánev pak přikryjeme a rýži zvolna vaříme asi 15 minut.
Pánev odstavíme a rýži necháme ještě 5 minut přikrytou. Potom pokličku odstraníme a zkontrolujeme, zda je rýže měkká a zda se všechna tekutina vstřebala. Na povrchu rýže se objeví drobné prolákliny.
Rýži načechráme vidličkou, osolíme a opepříme, posypeme bylinkami a podáváme.