Pikantní řízek ve smetanové omáčce

Vynikající hlavní chod. Můžeme použít jakýkoliv druh masa.


3.5152x
90 min
4×

Postup přípravy

V tomto receptu jsem použil již snad všechny druhy masa (vepřové, krůtí, pštrosí, drůbeží, kančí, jelení, srnčí). Nejlepší je ovšem srnčí.

Srnčí hřbet nebo kýtu nakrájíme ostrým nožem na asi 1 cm silné plátky. Z kilogramu masa bychom měli nakrájet asi 8 plátků - porcí. Maso opatrně naklepeme rukou. Pokud použijeme jiný druh masa, je možno jej naklepat paličkou.

Každý plátek osolíme a opepříme. Naskládáme je na talíř, překryjeme fólií a necháme jej v lednici odležet. Maso potřebuje aspoň hodinu.

Mezitím si oloupeme cibuli. Potřebujeme jí stejné množství jako masa, ale ne na váhu, ale na porce. Cibuli nakrájíme na plátky nebo čtvrtky.

Vezmeme dostatečně velký kastrol. Musí v něm být dostatek místa na maso, cibuli a ještě omáčku.

Do toho kastrolu naskládáme postupně vrstvu cibule a vrstvu masa. To všechno opakujeme, dokud nic nezbude. Vše zalijeme olejem nebo sádlem a dusíme, dokud maso nezměkne. Pak maso vhodným nástrojem vyjmeme a do zbytku v kastrolu přidáme 3 - 4 lžíce hořčice a smetanu. Podle chuti můžeme přidat sýr Smetanito. Krátce povaříme za vytrvalého míchání. Nakonec vratíme maso do kastrolu a je hotovo.

Porci masa na talíři omáčkou přelijeme a nejlepší přílohou jsou opékané brambory nebo hranolky.
user-icon

autor milancb


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pikantní řízek ve smetanové omáčce

Zpět na recept