Kotletky omyjeme, osušíme a tence rozklepeme. Z části odkrojíme od kosti, potřeme olejem, osolíme, opepříme a necháme odležet.
Žampiony očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Papriku omyjeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na větší kousky. Česnek sloupneme a nakrájíme na tenké plátky.
Na oleji orestujeme plátky česneku dozlatova a ihned je vyjmeme. Do česnekového oleje vložíme kotletky, které opékáme z obou stran do růžové barvy. Kotletky vyjmeme a uchováme na teple.
Nyní ve výpeku orestujeme žampiony, nakrájenou kapii, vše podlijeme vínem a krátce povaříme. Jakmile se alkohol odpaří vmícháme rajčatový protlak, podle potřeby vývar a osmahnuté plátky česneku. Vše krátce podusíme a odstavíme.
Na nahřáté talíře rozdělíme pikantní kotletky, zalijeme zeleninovou směsí a podáváme s vařeným bramborem nebo hranolky. Na jednu porci počítáme 2 malé kotletky.