Pikantní kapr na smetaně

Kapr se smetanovou omáčkou na způsob svíčkové.


4.06x
75 min

Ingredience

1-2 lžícemáslo
0.5 kscitron
1-2 ksbobkový list
2-3 lžíceslunečnicový olej
1 kelímekzakysaná smetana
1 kostkazeleninový vývar
1 kelímeksladká smetana
1 dlsuché bílé víno
8 kuličekcelý černý pepř
0.5 balíčkumražená zelenina pod svíčkovou
6 kuličekcelé nové koření
1 ksfilé z kapra

podle chuti

cukr

marináda

0.5 kscitron
granulovaný česnek
mletý černý pepř
hrubozrnná sůl
sušený kopr

Postup přípravy

Filet z kapra s kůží bez šupin, bez páteře a žeberních kostí důkladně omyjeme, a odřízneme z oblasti břicha a hřbetu tukovou část. Filet důkladně osušíme. Ze strany masa pokapeme citronovou šťávou z 1/2 citronu, opepříme čerstvě mletým pepřem, jemně posypeme granulovaným česnekem a sušeným koprem, a osolíme hrubou solí. Nakonec lehce pokapeme olejem a opatrně vetřeme do masa. Kapra nakrájíme porce. Misku lehce vymažeme olejem a vložíme porce kůží dolů. Skládáme další porce maso na maso, další kůže na kůže. Dbáme, aby se kůže nedotýkala masa. Kapra dáme na asi 2 hodiny odležet do chladu. Zhruba půl sáčku rozmrazené propláchnuté zmrazené kořenové zeleniny pod svíčkovou (nebo stejné množství čerstvé mrkve, petržele a celeru) orestujeme na másle. Podlijeme 1dl suchého bílého vína, pokapeme šťávou z půlky citronu, podlijeme zeleninovým vývarem z kostky (množství takové, aby se zelenina dusila, ne vařila ve vývaru). Vložíme 1 - 2 bobkové listy, 5 - 6 kuliček nového koření, asi 8 kuliček celého černého pepře a dusíme na mírném plameni, dokud není zelenina měkká. Pak vyjmeme všechno koření, směs rozmixujeme a zatím odložíme. Ve vyšší velké pánvi s nepřilnavým povrchem rozpálíme trochu másla s olejem a opečeme porce kapra, nejprve ze strany masa, pak teprve kůži. Když je kapr hotový (podle velikosti porce smažíme asi 8 - 10 minut). Maso vyjmeme a udržujeme v teple. Do pánve po opékání kapra vlijeme rozmixovanou zeleninu, přidáme sladkou smetanu a provaříme do zhoustnutí. Pak přidáme zakysanou smetanu, důkladně promícháme a jen lehce provaříme. Smetanovou omáčku ochutíme solí, cukrem, citronovou šťávou, vše podle chuti. Vložíme porce kapra, a jen je prohřejeme. Pikantního kapra na smetaně podáváme buď s pečenými brambory - uvařené brambory promícháme s hrubou solí, olejem a buď petrželovou natí, nebo celerovou natí, nebo pažitkou, buď čerstvé nebo sušené; vysypeme je na plech s pečícím papírem a při zhruba 180 - 200 °C pečeme asi 20 - 30 minut. Vhodné jsou taky kvalitní tagliatelle (dlouhé nudle) uvařené al dente.
user-icon

autor Poutník

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Pikantní kapr na smetaně

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena