Kuřecí maso mírně naklepeme a opepříme. Nakrájíme na kousky i s očištěnými játry. Anglickou slaninu rozkrájíme napůl, kvalitnější klobásku na kolečka. Papriku bez jádřince naporcujeme na čtverce, oloupanou cibuli na čtvrtky.
Na špejle napichujeme střídavě kousky kuřecího, jater, klobásky, anglické a prokládáme zeleninou. Z uvedeného množství připravíme 2 velké nebo 4 menší pestré masové špízy. Část zeleniny, zbytek slaniny a klobásky si odložíme.
Rozpálíme si velkou hlubší pánev s olejem a špízy osmažíme ze všech stran, poté posypeme ďábelským kořením, podlijeme vodou, vhodíme zbytek cibule, papriky, klobásky i anglické, podlijeme trochou vody a doplníme o feferonku. Pod pokličkou necháme podusit, dokud není vše měkké.
Pestré masové špízy podáváme s pečivem jako hlavní chod. Jako příloha se hodí i vařený brambor, bramborová kaše nebo hranolky. K chuti může přijít tatarská omáčka, majonéza nebo lehčí jogurtový či sýrový dresink.
Vypečenou šťávu s uzenými kousky a zeleninou můžeme použít jako chuťovku na čerstvý chléb.