Česnek oloupeme. Listy bazalky omyjeme a osušíme. Spolu s česnekem je vložíme do mixéru. Přidáme špetku soli a trochu olivového oleje. Vše rozmixujeme na kaši.
Podle libosti můžeme přidat i trochu parmazánu. Hotové pesto zalijeme olivovým olejem a uskladníme ve sklenici v lednici. Pesto se sýrem vydrží asi 14 dní. Pesto bez sýra vydrží až měsíc.
Já to pak normálně sterilizuju v zavařovacím hrnci -80°C,20 minut. Ještě po 2 letech je výborné, podstatně lepší než koupené, i když namísto piniových oříšků dávám loupané mandle a namísto originál sýrů dobrý tvrdý eidam nebo ementál.
VerčaS
zavařování
Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné pesto v takovéto podobě zavařit a uschovat na pozdější použití. Vydrží chuť původní?
Děkuji za jakékoli příspěvky