Perfektní grilované kuře s provensálským kořením

Recept na grilované kuře v rotačním grilu s provensálským kořením a karamelizovanou cibulovou omáčkou.


4.013x
90 min
1×

Postup přípravy

Kuře zbavíme drobů, omyjeme studenou vodou a osušíme papírovými ubrousky. Osušení je nutné k získání křupavé kůrky. Zevnitř kuře osolíme a opepříme, nasypeme 1 lžíci provensálského koření do trupu a do krku. Kuře svážeme potravinářskou nití, potřeme olivovým olejem, pořádně osolíme a opepříme, posypeme zbývající lžící provensálského koření.

Napíchneme kuře na rožeň a umístíme do rotačního grilu. Grilujeme při teplotě 200 °C, dokud není kuře dohněda s křupající kůžičkou (cca 60 - 90 minut). Ověřit, že je kuře hotové, můžeme jehlovým teploměrem zapíchnutým do největšího kusu masa. Teplota by měla být alespoň 90 °C.

Po grilování sundáme kuře z grilu na prkénko a necháme 5 minut odpočinout. Poté sundáme z rožně a můžeme servírovat s karamelizovanou cibulovou omáčkou.

Příprava omáčky: Pozvolna rozpustíme máslo, přidáme cibuli a osmahneme dozlatova (cca 4 - 6 minut). Před koncem přidáme prolisovaný česnek a za častého míchání doděláme. Přidáme vermut a zprudka vyvaříme, aby zůstaly přibližně 2 lžíce tekutiny. Přidáme vývar a vyvaříme, aby zůstal přibližně 1 hrnek omáčky. Do omáčky vlijeme smetanu a vaříme, dokud není omáčka krémově hustá. Celková doba vaření bodu je cca 8 - 10 minut bez osmažení cibulky. Cibulovou omáčku osolíme a opepříme. Omáčka by měla být velmi výrazná. Cibulová omáčka vydrží v lednici až 4 dny.

Grilované kuře s provensálským kořením podáváme s touto výbornou cibulovou omáčkou a přílohou podle chuti.

user-icon

autor Beavis


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Perfektní grilované kuře s provensálským kořením

Zpět na recept