Zeleninu očistíme a rajčata spaříme a oloupeme. Cibuli a feferonku nasekáme, česnek nakrájíme na plátky a papriku nakrájíme na nudličky. Rajčata překrájíme. Maso a slaninu nakrájíme na kostičky.
Na kostičkách slaniny zpěníme cibuli a česnek. Přidáme maso, osmahneme, okořeníme a osolíme. Podlijeme vodou a podusíme skoro doměkka. Pak přidáme papriky, rajčata a feferonku. Vše společně s masem dodusíme. Nakonec vmícháme
fazole s rajčatovým protlakem z konzervy.
Na oleji osmahneme na nudličky pokrájený salám a přidáme k fazolové směsi.
Pepanovy fazole rozdělíme na porce a na talíři obložíme plátky natvrdo vařených vajec. Posypeme krájenou pažitkou. Pepanovy fazole ihned podáváme. Skvělé jsou s chlebem nebo pečivem a na zapití skleničku piva.