Květák, tak obyčejná a dostupná surovina, se kterou se dá opravdu kouzlit. Dnes jsem si pro vás připravila recept na pečený květák marinovaný v medu, sojové omáčce a uzené paprice, který chutná jako příloha, hlavní chod i chuťovka se smetanovými dipy.
Květák očistíme a rozdělíme na růžičky přibližně stejné velikosti. Namícháme si marinádu - tu připravíme z rajčatového pyré, medu, sojové omáčky, pálivé pasty harissa, trochy soli, pepře a mleté uzené papriky. Marinádu dobře promícháme.
Ve velké míse promícháme květák s marinádou a necháme 1 - 2 hodiny odležet.
Na plech vyložený pečícím papírem, který zakápneme olivovým olejem, vsypeme květák a rovnoměrně rozvrstvíme. Marinovaný květák pečeme na 200 °C přibližně 20-30 minut, záleží na velikosti růžiček a také, jak měkký/tvrdý květák chceme mít.
Takto upečený marinovaný květák můžeme podávat na vícero způsobů - jako teplou přílohu, hlavní chod i jako chuťovku, kdy květák doplníme o smetanový či jogurtový dip.
Květákové variace: Smaženým květákem nic nezkazíte, ale tyhle recepty rozhodně zkuste!
Poradíme vám, jak květák chutně a co nejčastěji zařadit do jídelníčku. Květák se dá připravit jak pouhým povařením a klasickým smažením, tak i šikovně zapékat, tvořit z něj nejrůznější placičky, karbanátky, obohatit jím polévky či saláty, zapracovat do směsí třeba s kuskusem a také celý květák naplnit a zapéct. Zkuste některý z vybraných receptů.

Chutně připravený květák? Zkuste tyhle květákové karbanátky!
Květákové karbanátky jsou levné, ale přitom velmi chutné a vděčné. Dnes vám jejich přípravu ukážeme krok za krokem, takže je zvládne opravdu každý.

Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena