Pečení pstruzi v soli

Pstruzi pečení v solné hmotě. Recept se vyplatí u úplně čerstvé ryby, protože jen tak se zachovají aroma, která si ryba v solném těstě zachová. Ač recept vypadá náročně, tak je jednoduchý!


3.0174x
60 min

Postup přípravy

Ryby koupíme pokud možno vykuchané. Ryby pořádně omyjeme pod tekoucí vodou a usušíme utěrkou. Nejlépe papírovou. Bylinky opereme, osušíme, rovnoměrně je rozdělíme do břicha ryb. Okraje břicha přes sebe přeložíme, aby bylinky při pečení nevypadly.

Troubu rozehřejem na 250 °C. Vezmeme velkou mísu a do ní vysypeme všechnu sůl. Přidáme do ní bílky, vodu a všechno stejnoměrně rozmícháme. Vznikne nám hmota podobná vlhkému písku. Ohnivzdornou misku, do které se ryby vejdou, přípradně pekáček vysypeme asi 2 cm vysokou vrstvou solné hmoty. Doprostřed vložíme ryby a kolem dokola ji oplácáme zbylou solnou hmotou. Dobře ji uplácáme.

Troubu ztlumíme na 225 °C, vložíme do ní misku s rybami a necháme ji tam asi 30 minut. Pak troubu vypneme, dvířka necháme pootevřená (přiskřípneme do nich třeba utěrku) a rybu necháme 10 - 15 minut dojít.

V kastrolku rozpustíme máslo. Citrony nakrájíme na čtvrtky. Nyní budeme potřebovat kladívko. Jím opatrně oklepeme slanou krustu a ryby opatrně vytáhneme. Kůže bude ztvrdllá solí, takže ji jíst nebudeme. Není třeba se rozčilovat, že tam zůstala.

Ryby rozdělíme podle porcí na vyhřáté talíře. Podáváme s máslem, pepřem a citronem, aby si každý mohl rybu upravit podle chuti. Nejlepší přílohou jsou brambory a zeleninový salát.
user-icon

autor Vilienka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pečení pstruzi v soli

Zpět na recept