Pečené vepřové plecko na česneku s hlávkovým zelím na karamelu

Velmi oblíbený recept na českou klasiku - vepřové plecko upečené na česneku.


3.417x
75 min

Ingredience

6 stroužkůčesnek
1 kscibule
100 mlvoda
3 lžícecukr krystal
1 ksbobkový list
2 lžícehladká mouka
800 ghlávkové zelí
10 kuličekcelý černý pepř
3 kuličkycelé nové koření
2 kuličkycelý jalovec
6 lžicdomácí vepřové sádlo
600 gvepřové plecko bez kosti a kůže
100 mlvoda na rozpuštění karamelu

podle chuti

sůl
celý kmín

Postup přípravy

Vepřové plecko v celku omyjeme, osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou, pomocí ostrého nože maso hustě prošpikujeme celými stroužky očištěného česneku a potom ho vydatně osolíme z každé strany. Připravené vepřové plecko vložíme do pekáče, podlijeme asi 100 ml studené vody, přidáme domácí vepřové sádlo (3 lžíce), vložíme nepřikryté péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme za přelévání chutným výpekem doměkka asi 1 hodinu. Asi 15 minut před koncem pečení zvýšíme teplotu trouby na 200 °C, zapneme funkci gril a dopečeme do křupavé hnědo-červené kůrky na povrchu. Upečené plecko vybereme na desku, přikryjeme alobalem a necháme asi 20 minut odpočívat, aby se uvnitř ustálily všechny šťávy a nevytekly při krájení, maso zůstane krásně šťavnaté. Upečené vepřové plecko pokrájíme na plátky o tloušťce asi 5 - 7 mm. Když se plecko peče, zbavíme zelí poškozených povrchových listů, hlávku rozkrojíme na čtvrtiny, vyřežeme tuhý košťál a zelí nastrouháme na tenké proužky. Velkou cibuli očistíme a pokrájíme na malé kostky. Hrnec rozpálíme na sucho, přisypeme 3 polévkové lžíce cukru krystal, který za stálého míchání upravíme na světlý karamel, karamel rozpustíme přidáním asi 100 ml studené vody, pozor, abychom se neopařili horkým karamelem! Přidáme domácí vepřové sádlo (3 lžíce) a orestujeme na něm cibuli do sklovita. K cibuli přidáme nastrouhané zelí, osolíme, přidáme celý černý pepř a celé nové koření, celý jalovec, celý kmín, bobkový list a restujeme za stálého míchání a občasného podlévání malým množstvím horké vody. Zelí musí zůstat křupavé a tzv. al dente, celkem restujeme asi 20 minut. Na závěr zaprášíme hladkou moukou a chvilku pražíme za soustavného míchání, mouka zelí přiměřeně zahustí. Hotové zelí necháme chvíli odstát, potom doladíme octem na příjemnou sladko-kyselou chuť. Když se maso peče, uděláme těsto na kynuté domácí knedlíky, které uvaříme a nití pokrájíme hotové knedlíky na plátky a všechno máme nyní hotové. Pečené vepřové plecko na česneku s hlávkovým zelím na karamelu podáváme s uvařenými kynutými knedlíky. Na talíř nabereme porci horkého zelí, pro jednu osobu přiložíme 2 plátky pokrájeného upečeného vepřového plecka a obložíme plátky uvařených domácích knedlíků, které přelijeme chutným výpekem z pečeného vepřového plecka a servírujeme. Jde o velmi chutné, syté a vydatné jídlo tradiční české kuchyně, které v těchto sychravých dnech výborně zasytí a zahřeje.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pečené vepřové plecko na česneku s hlávkovým zelím na karamelu

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena