Kuřecí stehna očistíme, omyjeme, osušíme a ostrým nožem prošpikujeme stroužky česneku, který jsme rozdělili na přiměřené špalíčky. Stehna důkladně osolíme z každé strany, dáme do pekáčku, přelijeme citronovou šťávou a necháme chvíli odpočívat.
Mezitím pod proudem studené vody omyjeme lišky, zbavíme je nečistot a necháme na cedníku dobře odkapat od vody. Rýži opakovaně propláchneme vlažnou vodou a necháme pořádně odkapat na sítě.
Kuřecí stehna přelijeme rozpuštěným máslem, aby bylinky dobře držely na povrchu, posypeme tymiánem a šalvějí, podlijeme kvalitním suchým bílým vínem, přikryjeme alobalem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme 45 minut za přelévání výpekem. Stehna dopékáme bez alobalu, až kůžička bude pěkně do křupava a zlato-červené barvy.
Když se kuřecí stehna dopečou, v hrnci rozehřejeme máslo a opečeme na něm připravené lišky, až se z nich odpaří všechna tekutina. Houby ničím nekořeníme, protože lišky mají vlastní vynikající chuť.
Dále přidáme odkapanou rýži a za stálého míchání opečeme do sklovité průsvitné barvy, potom zalijeme dvojnásobným množstvím horké vody, osolíme, promícháme, přikryjeme pokličkou a na nejnižším plameni dusíme asi 15 minut. Potom plamen vypneme a necháme rýži pod pokličkou ještě 15 minut dojít.
Pečená kuřecí stehna dáme na talíř, přidáme dušenou rýži s liškami a přelijeme trochou chutného výpeku. Výpekem podlijeme i kuřecí stehna, ozdobíme čerstvě posekanou petrželovou natí a podáváme. Nejlépe chutná s jemným hlávkovým salátem.
Jde o voňavé jídlo s jemnou chutí vína, bylinek, másla, česneku a citronové šťávy, které výborně doplňuje dušená rýže s liškami. Pokrm se hodí podávat jako sváteční oběd či večeři, výborný je i pro návštěvy.