Vaření.czReceptyPečené kuřecí stehno na víně a bylinkách s dušenou rýží s liškami

Pečené kuřecí stehno na víně a bylinkách s dušenou rýží s liškami

Osvědčený recept na másle pečená voňavá kuřecí stehna s jemnou chutí vína, citronu, bylinek a česneku. Pokrm doplníme o dušenou rýží s liškami.


2.719x
60 min

Ingredience

2 stroužkyčesnek
1 lžičkasůl
40 gmáslo
0.5 kscitron
0.25 lžičkysušený tymián
2 kskuřecí stehno
0.25 lžičkysušená šalvěj
100 mlbílé suché víno Chardonnay

příloha

1 lžičkasůl
500 mlvoda
100 glišky
250 mldlouhozrnná rýže
30 gčerstvé máslo

na ozdobu

1 svazečekčerstvá petrželka

Postup přípravy

Kuřecí stehna očistíme, omyjeme, osušíme a ostrým nožem prošpikujeme stroužky česneku, který jsme rozdělili na přiměřené špalíčky. Stehna důkladně osolíme z každé strany, dáme do pekáčku, přelijeme citronovou šťávou a necháme chvíli odpočívat. Mezitím pod proudem studené vody omyjeme lišky, zbavíme je nečistot a necháme na cedníku dobře odkapat od vody. Rýži opakovaně propláchneme vlažnou vodou a necháme pořádně odkapat na sítě. Kuřecí stehna přelijeme rozpuštěným máslem, aby bylinky dobře držely na povrchu, posypeme tymiánem a šalvějí, podlijeme kvalitním suchým bílým vínem, přikryjeme alobalem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme 45 minut za přelévání výpekem. Stehna dopékáme bez alobalu, až kůžička bude pěkně do křupava a zlato-červené barvy. Když se kuřecí stehna dopečou, v hrnci rozehřejeme máslo a opečeme na něm připravené lišky, až se z nich odpaří všechna tekutina. Houby ničím nekořeníme, protože lišky mají vlastní vynikající chuť. Dále přidáme odkapanou rýži a za stálého míchání opečeme do sklovité průsvitné barvy, potom zalijeme dvojnásobným množstvím horké vody, osolíme, promícháme, přikryjeme pokličkou a na nejnižším plameni dusíme asi 15 minut. Potom plamen vypneme a necháme rýži pod pokličkou ještě 15 minut dojít. Pečená kuřecí stehna dáme na talíř, přidáme dušenou rýži s liškami a přelijeme trochou chutného výpeku. Výpekem podlijeme i kuřecí stehna, ozdobíme čerstvě posekanou petrželovou natí a podáváme. Nejlépe chutná s jemným hlávkovým salátem. Jde o voňavé jídlo s jemnou chutí vína, bylinek, másla, česneku a citronové šťávy, které výborně doplňuje dušená rýže s liškami. Pokrm se hodí podávat jako sváteční oběd či večeři, výborný je i pro návštěvy.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pečené kuřecí stehno na víně a bylinkách s dušenou rýží s liškami

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Ostatní

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena