Pečené koleno ala Richard

Recept na vynikající pečené vepřové koleno podle Richarda z Hostimi, který dokazuje, že i obyčejné vepřové koleno může chutnat světově.


4.7168x
150 min
11×

Ingredience

4 stroužkyčesnek
3 lžičkysůl
0.5 lžičkymletý kmín
4 lžícedijonská hořčice
700 gvepřové koleno
0.25 lžičkymletý černý pepř

marináda

4 stroužkyčesnek
4 lžíceolej
0.5 lžičkysůl
2 kscibule
0.5 lžičkytymián
0.5 lžičkyrozmarýn
8 plátkůpomeranč
1 lvývar z kostí
2 lžícemed
2 lístkybobkový list
5 kuličeknové koření
3 lžícedijonská hořčice
2 lžícesladká sójová omáčka

Postup přípravy

Vepřové koleno opláchneme vodou a následně vykostíme tak, aby nám vznikl jeden velký plát masa s kůží. Kůži poté prořežeme do mřížky a okraje plátu prořízneme na několika místech zcela, abychom zabránili kroucení plátu masa při pečení. Z kosti a kostky bujonu si dáme vařit vývar.

Ubrouskem nebo utěrkou vepřové koleno osušíme z obou stran a obě strany plátu pak rovnoměrně osolíme, opepříme a okmínujeme. Potřeme utřeným česnekem a následně dijonskou hořčicí.

Nyní si vymažeme plech olejem a na dno naklademe na kolečka nasekanou cibuli, česnek a plátky pomeranče. Přihodíme snítku čerstvého rozmarýnu a tymiánu, nebo použijeme tyto bylinky sušené. Přidáme pět kuliček nového koření a dva bobkové listy. Do půllitru vývaru dáme tři lžíce dijonské hořčice, dvě lžíce medu, dvě lžíce sladké sójové omáčky, velmi jemně osolíme, pořádně promícháme a vlijeme na plech.

Na plech rozprostřeme plát vepřového kolene tak, aby byl ponořen maximálně do jedné třetiny, a to po celou dobu pečení. Podléváme tedy podle potřeby vývarem! Takto připravené koleno vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme cca dvě a půl hodiny.

Koleno musíme během pečení párkrát otočit, samozřejmě častěji polévat, pokud pečeme bez víka a v konečné fázi pečení mít koleno otočené kůží nahoru, tak abychom docílili skvělé kůrčičky. Mohu doporučit například pečení horkým vzduchem. Jakmile je hotovo, vyjmeme pečené koleno a ze vzniklé šťávy si uděláme skvělou omáčku, odstraníme nechtěné koření, zaprášíme moukou, promixujeme ponorným mixérem a necháme na plotně provařit.

Pečené koleno nakrájíme na plátky a podáváme zalité naší skvělou omáčkou, čerstvě nastrouhaným křenem a čerstvým pečivem.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pečené koleno ala Richard

Zpět na recept