Vaření.czReceptyPečené francouzské kuře podle Julie Child

Pečené francouzské kuře podle Julie Child

Recept na vynikající bylinkovo-citronové kuře podle Julie Child.


2.647x
75 min

Ingredience

8 stroužkůčesnek
1 kscibule
3 kscitron
3 lžíceolivový olej
3 větvičkyčerstvý tymián
3 větvičkyčerstvý rozmarýn
2.3 kgkukuřicí krmené francouzskě kuře

podle chuti

sůl
čerstvě mletý černý pepř

Postup přípravy

Nejprve koupíme pěkné kukuřicí krmené francouzské kuře. Měla jsem kuře z údolí Auge o váze 2,3 kg. Kukuřicí krmené francouzské kuře se dá u nás koupit v některých vybraných obchodech. Případně můžeme kvalitní kukuřičné domácí kuře sehnat od farmáře. Kuře kuchyňsky upravíme, dočistíme od chloupků a zbytků peří, vyřežeme mazovou žlázu na biskupovi, odřežeme krk, odstraníme jícen a hrtan, odsekneme pařáty, odseknutím špiček upravíme křídla, omyjeme a osušíme. Upravené kuře pořádně osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a necháme odpočívat, zatím připravíme ostatní suroviny. Citrony omyjeme, polovinu pokrájíme na dílky, odstraníme semínka a odkrojíme konce a z poloviny citronů vymačkáme šťávu. Cibuli a česnek očistíme, cibuli pokrájíme na měsíčky a česnek ponecháme v celku. Větvičky čerstvého rozmarýnu a tymiánu omyjeme a osušíme. Do břišní dutiny vložíme česnek, tymián a rozmarýn. Dále vložíme dílky citronu, vlijeme polovinu citronové šťávy a svážeme potravinovým provázkem nohy stehen k sobě. Takto upravené kuře položíme do hrnce na lůžku z cibule. Křídla zasuneme pod kuře, přelijeme olivovým olejem a zbylou citronovou šťávou. Hrnec s připraveným kuřetem vložíme péct do trouby vyhřáté na 240 °C, pečeme celkem 1 hodinu a 15 minut. Kdyby během pečení kuře rychle hnědlo, přikryjeme kuře fólií. Když se kuře peče, očistíme menší brambory, ponecháme je v celku a omyjeme listový salát. Asi 20 minut před dopečením kuřete, přidáme očištěné brambory a dopečeme. Upečené kuře vybereme z trouby, kuře přikryjeme alobalem a necháme 30 minut odpočívat. Poté slijeme vypečenou šťávu a spolu se zeleninou propasírujeme ručně přes husté sítko do hrnečku. Ochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem a prošleháme ručním šlehačem. Touto šťávou podléváme potom jednotlivé porce upečeného kuřete. Pečené francouzské kuře podle Julie Child servírujeme na servírovací míse v celku na listech salátu spolu s upečenými brambory a dílky citronu. Kuře porcujeme přímo na servírovací míse. Každému naložíme na talíř porci a šťávu podáváme zvlášť v omáčníku. Jde o vynikající recept slavné paní Julie Child, manželky amerického velvyslance ve Francii, která fantasticky vařila a je uznávanou osobností francouzské kuchyně. Dnes by měla 104 roků. Její recepty jsou sice náročné na čas i suroviny, přesto se však vaří po celém světě. Tento recept není tak velmi náročný jako ostatní. Kuře je krásně provoněné česnekem, citronem a bylinkami. Maso je jemné, měkké jako máslo, úžasně chutné a na povrchu je do křupava vypečená kůžička. Chuť jemného masa zvýrazníme přelitím šťávou z výpeku. Kdo vyzkouší tento recept Julie Child, určitě nebude litovat.
user-icon

autor Libchen

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Pečené francouzské kuře podle Julie Child

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Francouzská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena