Brambory můžeme podávat jako přílohu i jako hlavní chod.
2 stroužky | česnek |
sůl | |
3 lžíce | máslo |
0.5 svazku | petrželka |
1 ks | cibule |
1 lžička | kmín |
0.5 svazku | bazalka |
0.5 svazečku | estragon |
0.5 svazku | oregano |
150 g | gouda |
100 g | roketa |
250 ml | bílé víno |
70 ml | olivový olej |
1 kg | brambor |
4 lžíce | piniové ořechy |
mletý černý pepř |
Brambory oloupeme, omyjeme a nožem do nich příčně uděláme hluboké zářezy. Brambory ale musí zůstat držet vcelku. Máslo rozpustíme a sýr nastrouháme. Rozpuštěným máslem potřeme brambory a naskládáme je do zapékací misky. Brambory pořádně osolíme a okořeníme pepřem a kmínem. Nakonec je posypeme sýrem.
Rozehřejeme si troubu a brambory zapékáme 40 - 50 minut.
Zatím si připravíme pesto. Oloupeme cibuli a česnek a oboje nasekáme najemno. Roketu a bylinky opereme a osušíme. Několik listů rokety dáme stranou a zbytek i s bylinkami nakrájíme nahrubo. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli necháme zesklovatět. Přidáme roketu a krátce společně restujeme. pak přidáme víno. Základ pesta přendáme z pánve do vysoké mísy. Přidáme bylinky, česnek a 2 lžíce piniových oříšků a vše rozmixujeme.
Na každý upečený brambor dáme lžíci pesta a skládáme je na talíře zdobené roketou. Nakonec vše posypeme zbylými oříšky.
autor Vilienka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena