Pečená vepřová plec

Recept na pečenou vepřovou plec se zeleninou. Pokrm podáváme jako hlavní chod se zelím a knedlíkem.


3.04x
150 min

Ingredience

3 stroužkyčesnek
1 kscibule
150 gjablko
1 snítkatymián
1 kspórek
2 ksmrkev
1 kspetržel
1 ksbobkový list
6 kuličekcelý černý pepř
1.2 kgvepřová plec bez kosti

podle potřeby

olej
vývar

podle chuti

sůl
majoránka
mletý kmín
mletý černý pepř

drobenka

1 lžícemáslo
1 lžícehladká mouka

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme veškerou zeleninu. Očištěnou mrkev, petržel a pórek nakrájíme na kousky. Velkou cibuli i se slupkou rozkrojíme na čtvrtiny a oloupané stroužky čeneku rozkrojíme na poloviny. Jablko rozkrájíme na čtvrtky a zbavíme jádřince. Pak vše vložíme do pekáče, přidáme bobkový list, snítku tymiánu, celý černý pepř a podlijeme vodou tak, aby zelenina byla ponořená.

Očištěnou plec osolíme, opepříme a na oleji ze všech stran opečeme. Jakmile se maso zatáhne, ochutíme jej mletým kmínem a majoránkou a vložíme do pekáče na zeleninu. Vepřovou plec pečeme zakrytou při 180 °C přibližně 1 hodinu. Během pečení maso občas přeléváme vypečenou šťávou a podle pořeby podléváme vývarem. Potom maso otočíme a dopečeme doměkka. Upečenou plec vyjmeme z pekáčku a ihned zakryjeme alobalem.

Vypečenou šťávu scedíme do kastrůlku a přivedeme k varu. Z másla a mouky připravíme drobenku, kterou šťávu zahustíme a krátce povaříme.

Pečenou vepřovou plec nakrájíme na plátky, rozdělíme na porce, přelijeme zahuštěnou šťávou a podáváme s bramborovým knedlíkem a kysaným zelím.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pečená vepřová plec

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká