Pečená marinovaná krkovička

Velmi chutné jídlo z marinované krkovičky upečené v jednom pekáči spolu s brambory. Můj vlastní recept pro milovníky chutných řízků z tohoto masa.


2.925x
160 min

Ingredience

8 stroužkůčesnek
1 lžičkasůl
6 kscibule
100 mlslunečnicový olej
4 lžíceplnotučná hořčice
150 mlvoda na podlití
1 lžičkačerstvě mletý černý pepř
1.2 kgkrkovička bez kosti
3 lžícedomácí vepřové sádlo

Postup přípravy

Z vepřové krkovičky nakrájíme řízky, které po obvodě nařežeme, aby se při opékání nekroutily. Řízky naklepeme, osolíme, okořeníme a necháme chvíli odpočívat. Mezitím pokrájíme očištěnou cibuli na měsíčky a očištěný česnek příčně na kolečka. Do mísy nalijeme olej a hořčici, promícháme a máme všechno připravené na marinování krkovičky.

Na spodek větší mísy dáme vrstvu cibule a česneku. Řízky z krkovičky obalíme ve směsi hořčice a oleje. Obalené řízky uložíme v jedné vrstvě na cibuli s česnekem a zakryjeme vrstvou pokrájené cibule a česneku. Znovu nasledují řízky obalené v marinádě a pokračujeme ve vrstvení. Na vrchu má být vrstva cibule a česneku a všechno stlačíme dlaněmi jemně dolů, aby se dobře propojily všechny chutě. Nádobu přikryjeme na těsno alobalem a vložíme marinovat na 24 hodin do chladničky. Krkovička se za ten čas výborně ochutí a maso zjemní a zkřehne.

V den D vybereme marinovanou krkovičku z chladničky a necháme ji ohřát na pokojovou teplotu, aby při opékání maso z krkovičky neutrpělo šok. Mezitím očistíme brambory, potom odhrneme z krkovičky cibuli a česnek. V pánvi rozehřejeme domácí vepřové sádlo a postupně předpečeme na sádle řízky z krkovičky z obou stran - asi 3 minuty. Do řízků nepícháme vidličkou či nožem, ale obracíme je špachtlí anebo kleštěmi, aby řízky zůstaly uvnitř šťavnaté. Předpečené řízky vybereme na talíř.

Do pekáče rozetřeme tenkou vrstvu oleje, na kterou rozložíme vrstvu cibule a česneku. Na to navrstvíme propečené řízky z krkovičky, znovu rozložíme cibuli a česnek a pokračujeme masem. Poslední vrstvou má být cibule s česnekem. Na vrch nalijeme chutný výpek se zbytkem vepřového sádla a šťávu z krkovičky, která se uvolnila z předpečení na talíř.

Dokola dáme připravené brambory, které nesolíme, protože nasáknou během pečení chutí z prokládané marinované krkovičky. Podlijeme sklenicí vody, aby se odspodu zelenina nepřipekla, pekáč na těsno zakryjeme alobalem a dáme péct do trouby. Marinované řízky z krkovičky pečeme zakryté 50 minut při teplotě 200 °C, potom odstraníme alobal a pečeme ještě 20 minut.

Marinované řízky z krkovičky podáváme se směsí cibule a česneku, podlité chutným výpekem z pekáče a s pečenými bramborami, které se pekly spolu s masem. Vhodnou přílohou je i dušená rýže nebo bramborová kaše. Výborná je i krkovička s krajícem čerstvého domácího chleba a perfektně chutná s domácí čalamádou. Vhodným nápojem je sklenice dobrého vychlazeného vína anebo sklenice dobře vychlazeného oroseného piva.

Jde o syté a velmi chutné jídlo, které se připraví v jednom pekáči. Příprava je jednoduchá a není vůbec pracná, jen trošku náročná na čas. Je to pohodlná příprava pro očekávané návštěvy. Krkovičku marinujeme den dopředu a potom jen upečeme, přitom se můžeme věnovat návštěvě.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pečená marinovaná krkovička

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Ostatní

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena