Krůtu připravíme k pečení, pořádně ji osolíme a alespoň 2 hodiny ji necháme při pokojové teplotě. Je to důležité. Když má v prsním svalu jehlový indikátor, který vyskočí při propečení, je to výhoda, ale i bez něj si pomůžeme sami.
Jablka neloupeme, pouze zbavíme jadřinců a stonků a nakrájíme na tenčí měsíčky. Meruňky po omytí jenom rozpůlíme, vyjmeme pecky a přidáme k jablkům. Okurky omyjeme a nakrájíme na 0,5 cm kolečka. Přidáme je k ostatnímu a promícháme bez přísad je necháme asi 20 minut proležet při pokojové teplotě.
Bujonové kostky rozpustíme 700ml vody a provaříme.
Bříško krůty naplníme směsí zeleniny, zašijeme nebo sepneme jehlicemi. Připravenou krůtu vložíme do pekáče (litinový, glazurovaný, teflonový...), podlijeme vývarem z bujonu a zakryjeme víkem. Pekáč vložíme do trouby a troubu pustíme (troubu nepředehříváme). V horkovzdušné pečeme při 160°C. Nachystáme si timer nebo budík na hodinu.
Po hodině krůtu odklopíme přelijeme výpekem, znovu zakryjeme a pečeme další hodinu. Pokud je v krůtě indikátor propečení, máme vystaráno. Pak už jen odkryjeme a necháme na krůtě vypéct kůrku. Jestli indikátor nemáme, píchneme jehlou(ne na šití) do prsou a stehen. Když není vyteklá šťáva krvavá, je krůta hotova. Pak ji odklopíme a také vypečeme kůrčičku.
Příloha záleží na chuti. Upečenou krůtu tradičně porcuje paní domu podle požadavků strávníků.
Krůta je potvora. Američané kupují ty největší, ale není to šťastné řešení. Vyzkoušejte, vyberte svou velikost. Pokud můžu poradit, na rozdíl od Američanů,kteří si ji dávají ke Dni díkuvzdání, já ji preferuji na Silvestra. Vyzkoušejte a napište.