Osvědčený recept na velmi chutnou pomalu pečenou kachnu na kmínu s jablkem uvnitř.
Hodnocení
4.3
/ 5 (45x)
Doba přípravy
160 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Podle chuti
Sůl6 lžiček
Kmín
Ostatní
Jablko1 ks
Kachna2 a 1/2 kg
Postup přípravy
Očištěnou, omytou, prosolenou a okmínovanou kachnu dáme do suchého pekáče hřbetem nahoru.
Do břišní dutiny dáme oloupané jablko a pekáč zakryjeme víkem.
Troubu rozehřejeme na 200 °C a vložíme pekáč s kachnou do trouby. V této chvíli stáhneme teplotu na 100 °C a necháme kachnu 2 hodiny svému osudu. Pozor, neotvíráme troubu!
Po dvou hodinách pekáč vyndáme, slijeme všechno sádlo z pekáče do kastrůlku a kachnu otočíme prsy navrch.
Pekáč opět zakryjeme víkem a dáme zpátky do trouby. Zvýšíme teplotu na 120 °C a necháme kachnu 2 hodiny pod pokličkou.
Po dvou hodinách sundáme víko, uděláme nožem několik vpichů do tučných části kachny a odkrytou kachnu pečeme do zlatavé kůrky na 150 °C podle trouby, jak peče.
Pečenou kachnu na kmínu, jak ji dělám já, podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky a zelím.
Pečení kachny se vůbec nemusíte bát! Dnes se krok za krokem naučíme připravit kachnu pečenou na kmínu, která bude mít maso odpadávající od kosti a křupavou kůrčičku.
Již jsem veliké množství kachen upekl různým způsobem a vždy s úspěchem a s nadšenými ovacemi všech přítomných strávníků..
Nikdy však jsem neprovedl a ani nevidím jedínný důvod proč, zcela nesmyslně dle tohoto, ale jiných podobných receptů, ,,slévat veškeré sádlo " !...
Ano, jednou jsem to vyzkoušel...suchost a chuťová nedostatečnost, odebrané sádlo putovalo na konci pečení zpět do pekáče..
Je to hloupost a pravý gurmán a zkušený kuchař či kuchařka, vždy jen nechápavě a nesouhlasně kroutí hlavou, nad tímto stále se opakujícím nesmyslným klišé!
Ponechávám sádlo(!)spolu s výpekem, pouze tato kombinace zaručí tu jedinečnou a neopakovatelnou chuť, typicky české, pečené kachny s tím správným sosem ke knedlíkům.
Ale nakonec, ať si to každý upeče jak chce... proti gustu, žádný dišputát, jak říkají stáří latiníci...�
Ivča
Komentář k receptu Pečená kachna na kmínu
Kachna je opravdu měkoučká, ale prsa byla uplně vysušená. Příště ke konci pečení budu prsa polévat výpekem z pekáče.